Engin Çeber'e ve üç arkadaşına işkence yapılmasıyla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün müfettiş raporuna göre, İstinye Şehit Muhittin Bodur polis merkezindeki polisler hakkında cezaya yer yok.
Dava dosyasına da giren raporda, 2. Sınıf Emniyet Müdürü Hüdai Sayın, 33 polis hakkındaki soruşturmada "Gözaltındakilere fiziki müdahaleler, kelepçe takma ve çıkarma, sakinleştirme, öfke kontrolü konusunda eğitim verilmesi" gerektiğini yazdı. Değerlendirmesini, Çeber ve arkadaşlarının gözaltına alınış sürecinde "direndiklerini" söyleyen "polis tahliline" dayandırdı. Emniyet Müdürlüğü soruşturma kararını Çeber'in ölümünden dokuz ay sonra, 15 Temmuz 2009'da başlatmıştı.
33 polisten 13'ü, davada sanık olarak yargılanıyor. Mahkeme, polis memurlarından Abdülmuttalip Bozyar ve Mehmet Pek'in tutuklanmasına dair talepleri şimdiye kadar reddetti. Polislerden hiçbiri tutuklu değil.
bianet'in görüştüğü Çeber ailesinni avukatlarından Oya Aslan, rapor her ne kadar ceza öngörmese de, içerdiği bilgilerin ve "eğitim tavsiyesi"nin, işkence suçlamasını desteklediği görüşünde.
Meclis Komisyonu "cezaevinden önce kötü muamele gördü" demişti
Meclis İnsan Hakları Komisyonu raporunda, "Çeber cezaevine teslim edilmeden önce kötü muamele gördü. Kamera kayıtlarında Çeber'in cezaevine girişinde başında şişlik var. Bu şişliğe kimin ve neyin neden olduğu araştırılmalı" demişti.
Polis kamerası görüntülerinde şiddet vardı
Çeber ve arkadaşlarının polisler tarafından elleri kelepçeli halde yerde oturtulurken, bazı polislerin kendilerine tekme atarkenki görüntüleri basına yansımıştı.
İşkenceyi ayrıntılarıyla anlatmışlardı
Çeber, Baykal, Gün ve Karakaya 28 Eylül 2008'de, Ferhat Gerçek'i vuran ve felç kalmasına neden olan polisin hâlâ tutuklanmamış olmasını protesto ettikleri basın açıklamasının ardından gözaltına alınmışlar, ertesi gün mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Gün ve Karakaya, Şehit Muhsin Bodur polis merkezinde ve Metris Cezaevi'ndeki işkenceyi ayrıntılarıyla anlatmıştı.
Cezaevinde de işkence yapılan Çeber, 10 Ekim'de yoğun bakımda olduğu Şişli Etfal Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.
Adli Tıp raporunda Çeber'in işkence sonucu öldüğü vurgulanmıştı. Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de işkenceyi kabul etmiş ve özür dilemişti.
İşkencenin tanımı açık
Birçok belgede "kötü muamele", "eziyet" gibi kavramlar kullanılsa da, Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Sözleşme'deki tanım net:
İşkence, bir kimseye karşı, kendisinden itiraf almak veya üçüncü kişi hakkında bilgi edinmek, kendisinin veya üçüncü kişinin yaptığı veya yaptığından kuşkulanılan bir eylem nedeniyle cezalandırmak veya kendisini veya üçüncü kişiyi korkutmak veya zorlamak amacıyla veya ayrımcılığa dayanan herhangi bir sebeple, bir kamu görevlisi veya resmi sıfatla hareket eden bir başka kişi tarafından veya bu görevlinin veya kişinin teşviki veya rızası veya muvafakatiyle işlenen ve işlendiği kimseye fiziksel veya ruhsal olarak ağır acı veya ıstırap veren herhangi bir edimdir.(TK)