* Fotoğraf: Pixabay
Yönetiminde Cumhurbaşkanlığı ile eski kamu bürokratlarının yer aldığı Muğla'ya Hizmet Vakfı'na bağlı Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) isimli şirketin Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Göcek’te 161 yatlık tekne bağlama iskelesi projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi.
Proje kapsamında Göcek’te mevcut iskele sökülecek, yerine ise yüzer ve kazıklı “modern” iskeleler kurulacak.
BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre, projenin tanıtım dosyasında yer alan MUÇEV’in taahhütnamesinde Şirket Müdürü olarak Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız’ın imzası yer alıyor.
Bedeli 8 milyon 685 bin
MUÇEV, Göcek’te projenin yapılacağı alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden kiraladı. Alanda MUÇEV’e ait iskeleler ile ofis ve rıhtım bulunuyor.
Proje tanıtım dosyasında, mevcut iskelelerin deniz hareketlerinden dolayı zamanla eskidiği ve yatlara zarar verdiği iddia edildi. 150 yat kapasitesine sahip iskelenin 161 yat kapasitesine çıkarılacağı belirtilen projenin maliyeti ise 8 milyon 685 bin 725 TL olacak.
Dosyadan: “Canlı türleri olumsuz etkilenecek”
ÇED denetiminden muaf tutulan projeye dair tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:
“Proje kapsamında ÇED Gerekli Değildir kararının alınmasının ardından mevcut kazıklı iskelelerin yerinden sökülmesine başlanacaktır. Tekne Bağlama İskelesi olarak kullanılacak iskelelerin alanı, hali hazırda deniz yüzeyinde 82 bin 125 metrekarelik alanı, geri saha olarak 3 bin 438 metrekare kara alanını kapsamakta.
“Proje iskele kazıkları çakma yöntemiyle, deniz tabanına çakılarak inşa edilecektir. Bu işlemler sırasında deniz tabanında bulunan canlı türleri olumsuz etkilenecek ve yaşama alanlarını terk etmek zorunda kalacak. Bu işlemler sırasında deniz ortamında bulanıklık oluşacaktır.”
Marmaris ve Fethiye’ye de iskele
MUÇEV, Muğla’nın Marmaris ilçesinin Söğüt mevkiinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce kendisine kiralanan tekne bağlama iskelesinin kapasitesinin artırımı için; Fethiye’nin Tuzla Mahallesi, Cahit Gündüz Caddesi’nde de “tekne bağlama iskelesi projesi” için iki ayrı ÇED süreci başlattı.
Marmaris
Marmaris’teki proje kapsamında iskeleye ilave olacak şekilde yüzer iskele ve kazıklı iskeleler kurulacak. Proje tanıtım dosyasında iskelenin 2013’te yenilendiği ancak zamanla zarar gördüğü öne sürüldü. Bu nedenle MUÇEV’in iskelenin sağlamlaştırılması ve kapasite artırımı projesi planlandı. 8 milyon 445 bin TL’ye mal olacak projeyle 100 tekne kapasiteli iskelenin 187 kapasiteye ulaşması amaçlanıyor.
Fethiye
Fethiye’deki projeye ilişkin tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre iskelenin maliyeti 24 milyon 445 TL olacak ve 300 yat kapasiteli olacak. Proje tanıtım dosyasında şöyle denildi:
“Proje sahası faaliyet sahibi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden, kiracı olarak kiralanmıştır. Proje sahasında bitişiğinde mevcut iskeleler ve kara tarafında mevcut idari ofis ve rıhtım kurulmuştur.”
Türkiye’nin sahilleri ve MUÇEV
18 Ağustos’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Muğla’da 25 dönümlük orman alanı ve birçok kıyı alanını belediyeden alıp Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) adlı şirkete kiraya verdiği ortaya çıktı.
Birgün’den İsmail Arı, bakanlığa bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında 20 bin lira sermaye ile 2014’te kurulan MUÇEV’e, ülkenin birçok noktasındaki sahiller, plajlar ve ormanlık alanların ihalesiz, pazarlık usulüyle verildiğini yazdı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin MUÇEV’e devredilen alanlarla ilgili 20 ayrı dava açtığını belirten CHP Menteşe ilçe yönetimi, günübirlik tesislerin de vakfa devri için çalışma yapıldığını açıkladı.
İlçe yönetimi, kıyı alanlarının MUÇEV’e devredilemeyeceğine dair kesinleşmiş yargı kararları ve Sayıştay bulguları olduğunu kaydetti. Buna rağmen vakfın bu alanların işletmesini yürüterek, gelir elde ettiği ifade edildi.
Öte yandan, Datça’da hemen hemen bütün plajların ücretli hale geldiğine yönelik haberlerden sonra, Datça Belediyesi resmi Twitter hesabındaki paylaşımla, ilçedeki birçok plajın kendilerinden alınıp MUÇEV’e verildiğini ve açtıkları davaların sürdüğünü belirtti.
MUÇEV nereleri aldı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10-20 yıllık sözleşmelerle MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti.’ye kiralanan alanlar şöyle:
* Edirne’nin Keşan ilçesinde 11 sahil alanı
* Muğla’da 14 sahil alanı
* Muğla’nın Menteşe ilçesinde Akbük koyunu içine alan 25 dönümlük ormanlık alanı
* Antalya’da Demre’ye bağlı Üçağız Mahallesi’nde yaklaşık 13 hektarlık deniz alanı ve iskelesi
* Alanya’da Aydap mevkiinde 3'üncü derece doğal sit alanı olan Aysultan Kadınlar Plajı
Yönetimde kimler var?
2014 ile 2018 yılları arasındaki net karının 18 milyon 532 bin lira olan MUÇEV’in şirket yönetiminde bulunan isimler şöyle:
Eski Muğla valisi ve Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı Esengül Civelek, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Strateji Geliştirme Başkanı Sadi Kızık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can.
(TP)