7 Nisan Pazar akşamı Siirt Öğretmen evinde düzenlenen kutlama törenine 300'ü aşkın Siirtli ile birlikte il dışından ve çevre illerden gelen onlarca misafir de katıldı.
Anma töreni ve sergi
Siirt Mücadele gazetesinin 40. yılında bir de sergi vardı. Cumhur Kılıççıoğlu'nun kişisel ve Siirt Mücadele gazetesinin arşivinden derlediği gazetenin geçmiş nüshaları yanında, Siirt ve çevresiyle, Anadolu'nun değişik yerlerinde yayınlanan birçok yerel gazete örneği konuklara sunuldu. Önemli tarihlere ait ulusal gazete örneklerinin yer aldığı sergiyi gezen konuklar yaklaşık 100 yıllık bir dönemi satır başlarıyla gözden geçirme fırsatı buldular.
Anma töreninin açılışında kısa bir konuşma yapan Siirt Mücadele Gazetesi'nin sahibi, sorumlu müdürü, yayın yönetmeni, muhabiri, dizgici ve baskıcısı Kılıççıoğlu, "gazeteyi okuyan, ona sahip çıkan ve bu anma gününde bulunan herkes "e teşekkür etti.
Bu sırada başta Siirt Valisi'nin ve Kılıççoğlu'nun eşi olmak üzere anma törenine katılan kadınlar bir tepsiye dizilmiş 40 mumu yaktılar.
Kılıççıoğlu'nun ardından Siirt Valisi Naci Okutan yaptığı kısa konuşmada yerel medyanın önemine değindi ve 40 yıllık bu çabanın daha uzun yıllar sürmesini diledi.
40 yıldan anlar, anılar
Konuşmaların ardından Siirt Mücadele gazetesi ve Cumhur Kılıççıoğlu'nun yaşamından kesitlerin sergilendiği bir multivizyon gösterisi sunuldu. Bu gösteri sırasında, geçen kırk yıldan değişik görüntülerle, bugüne kadar gazetede görev yapan sorumlu yayın müdürleri, yazarları, emekçileri sunuldu. Gösterinin son karesinde yer alan " Mücadele edenler hep kazanmazlar ama kazananlar hep mücadele edenlerdir " sözünün ardından anma toplantısına katılanlar Cumhur Kılıççıoğlu'na övgülerini dakikalar süren alkışlarla dile getirdiler.
Hep birlikte gazete sergisinin bir kez daha gezilmesinden sonra konuklar üst kata davet edildiler. Buradaki küçük ikram sırasında Cumhur Kılıççıoğlu ve eşi üzerinde Siirt Mücadele gazetesinin son nüshasının bir resmi bulunan 40. yaş pastasını alkışlar arasında kestiler.
Daha sonra toplantıya katılan gazete ve medya temsilcilerine, Siirt Mücadele gazetesi tarafından önceden hazırlanmış " Siirt Mücadele Gazetesinin 40. yıl hatırası " yazılı birer plaket başta Siirt Valisi olmak üzere yerel kamu kuruluşlarının en üst amirlerince verildi. Bu sırada Siirt Genç İşadamları Derneği de Cumhur Kılıççıoğlu'na bu çalışmaları nedeniyle günün anısına bir teşekkür plaketi sundu.
Yaklaşık 2,5 saat süren yıldönümü toplantısı, katılımcıların, Cumhur Kılıççıoğlu'nu teker teker kutlamasıyla sona erdi. (MS/EK)
Başyazı
1 Nisan 2002 tarihli ve 2397 sayılı Siirt Mücadele gazetesi
Cumhur Kılıççıoğlu
"Dünyanın az basılan, ama çok okunan, elle dizilip basılan, bu özelliğiyle " yere atılmaz, üzerine basılmaz, ambalaj yapılmaz " antika değerinde bir yayın organıyız.
"Siirtte yerel, ülkede ulusal, dünyada evrensel Mücadele 40 yaşında
Çalışanı desteklemek, başarıyı yükseltmek ilkelerimizdendir.
" Al götür, oku getir " parolasıyla okuyana ücretsiz dağıtılan, ilan ve reklam için kimsenin ayağına gitmeyen, hiçbir parti, otorite, kurum ve cemaata "eyvallah" demeden, "alnı açık, başı dik" kalacağız .
"Genelde ülke ve bölgenin, özelde Siirt davalarının korkusuz ve yılmaz savunuculuğu için 40 yıl önce yayın hayatına başlayan Mücadele bugün de aynı çizgisini koruyor.
"Aynı şevk ve heyecan bugün de 40 ödülün moraliyle sürüyor.
"40 yıl öncenin tekniğiyle kurşun harfleri tek tek kumpasa dizilen, elle basılan 4 kez elden geçen bu gazeteye harcanan alın teri nedeniyle emek yönünden kutsal ve antika değeri kazanmaktadır. Bu yüzden "Yere atılmaz, üzerine basılmaz, ambalaj yapılmaz" sloganıyla okuyucularından bu gazeteyi okuduktan sonra ütüleyip il dışındaki bir dost, arkadaş veya hemşehrisine gönderilmesini istemektedir . Çünkü amacımız çok satmak değil, çok okunmaktır . Bu amaç doğrultusunda "Al götür, oku getir" uygulamasıyla isteyen herkese bedava okuma olanağı sağlıyoruz . Böylece dünyanın en az basılan, fakat en çok okunan gazetesi oluyoruz. Mücadele Siirt'te yerel, Türkiye'de ulusal, dünyada evrenseldir.
"Bize göre Anadolu'da yayınlanan gazetelerin görevi eğitim ve kültür olmalıdır. Onun içindir ki bu ilkeye uygun haberlere önem ve ağırlık veriyoruz. Sporda da ayak değil, kafa sporlarına önem veriyoruz.
"Anadolu basınının Türkiye siyasetindeki yeri ve ağırlığı hâlâ anlaşılmamıştır. Bırakın genel merkezleri, il örgütlerinin belki de tümü gazetelerimize abone bile değildir.
"Fakat Mücadele bu konuda kararlıdır; ilan ve reklam için kimsenin ayağına gitmeyen, hiçbir parti, otorite, kurum ve cemaate eyvallah demeden alnı açık, başı dik politikasını sürdürecektir.
"Yerel basının başlıca sorunu ekonomik bağımlılıktır . Mücadele bunu okuyucularının abone desteğiyle aşmayı deniyor. Hatta yeni abonelikler için sponsorluklar arıyor.
"Yerel gazeteler, yayınlandıkları şehirlerin her alandaki savunucusudur. Örneğin Mücadele, bugünkü fakültenin temeli sayılan Öğretmen okulunun açılışına vesile olmuş, bu gün de ilin ekonomik kurtuluşunu sağlayacak Şirvan Bakır madenlerinin hayata geçirilmesi için çaba harcamaktadır. Hemen şehri ilgilendiren her güzel icraatın yanında olmuş, yanlışlıklara, haksızlıklara karşı çıkmıştır.
"Mücadele bugün de çalışanı destekleyen, başarıyı yücelten, ilkeleriyle herkese eşit mesafededir. Çağdaş, demokrat, ilerici ve iyileştiricidir .
"Bizi bu günlere getiren, birer meçhul kahraman olan aziz okuyucu, idealist yazar ve desteklerini esirgemeyen büyüklerimize ve fedakâr dostlarımıza binlerce selam!
"Mücadele sizinle ayaktadır ve sizinle övünmektedir.
"Teşekkürler."
Cumhur Kılıççıoğlu Kimdir?
* Evli biri kız dört çocuk babası Cumhur Kılıççığoğlu 1938'de Siirt'in Şeyhalef mahallesinde dünyaya geldi. Aslen Pervari'nin Detetan köyünden. Evkaf müdürü Haydar Efendi'nin oğlu çiftçi M.Said'in (Sado ) ve Seyit Ali Haydar Ailesinden Siirt'in son Nakibul eşrafı Seyit Abdülkerim Efendi'nin (Nakiboğlu) kızı Fethiye'nin oğlu.
* İlköğrenimini İnönü, Sakarya ve Yeni(14 Eylül) ilkokullarında tamamlayan Kılıççıoğlu orta ve lise sınavlarını dışarıdan verdi ve Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Sevk ve İdare Yüksek Okulu'ndan mezun oldu .
* İlk memuriyetine Siirt Orman İşletmesinde başladı. Valiliğin değişik dairelerinde çalıştıktan sonra İl Planlama Bürosu'nu kurdu ve 17 yıl müdürlüğünü yaptı. Mahalli idarenin 5 Yıllık Kalkınma Planı Raporunu hazırladı.
* İlkokul sıralarında Amcası M. Emin Kılıççıoğlu'nca yayınlanan Siirt gazetesinde çalışan ve yazılar yazan Kılıççıoğlu1962'de kendi gazetesi olan Mücadele , 1977'de Siirt'te Sonsöz gazetelerini kurdu. Halen Mücadele gazetesinin sahibi, sorumlu müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni.
* Basın mesleği yaşamında çeşitli dallarda sayısız ödüller kazanarak defalarca yılın gazetecisi seçildi . Siirt'te yayınlanan tüm gazetelerde yazdı.
* Yenigün , Yeni Sabah, Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet, gazeteleriyle Anadolu Ajansı'nın muhabirliğini yaptı. Radyo ve televizyonda çeşitli programlara çıkarak Siirt'i tanıttı. 1,5 yıl kadar bakan danışmanlığı da yapan Kılıççıoğlu'nun Siirt'le ilgili üç kitabı var.
* Anadolu Basın Birliği'nin kurucularından olan Kılıççıoğlu son dönem Birlik Yönetim Kurulu üyeliğine de seçildi.
* Kılıççıoğlu 1997'de toplanan Yerel Medya Konferansı'ndan bu yana Bağımsız İletişim Ağı Proje Yürütme Kurulu üyeliğini sürdürüyor.