Tunus'tan sonra Mısır'da halkın yoksulluk, yolsuzluk ve baskılara karşı başlattığı sokak eylemleri devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in hükümeti görevden almasına yol açtı.
Başkent Kahire'de Parlamento binası çevresinde ve ülkenin daha pek çok bölgesinde sokağa çıkma yasağına rağmen düzenlenen eylemlerde polisin de müdahale etmesiyle en az 20 kişi öldü, bini aşkın kişi de yaralandı.
Son olarak Katar merkezli El Cezire televizyonu, bugünkü çatışmalarda üç kişinin daha öldüğün bildirdi. Ayrıca, Kahire'de isyancı polislerin ayaklanmanın beşinci gününde halkın yanında askerlerle çatışmaya girdiği yönünde haber geliyor.
Mübarek direnemedi, hükümeti görevden aldı
Dün gece Mısırlılara televizyon ekranından seslenen Mübarek, hükümetinden istifa etmesi çağrısı yaptığını, yeni bir hükümetle demokratik reformlara girişileceği ve sorunlara birlikte çare bulunacağını söylese de bu sabah da halk yüzler halinde sokaklara inmeye başladı. Mübarek'in sükunet çağrıları halkın öfkesi karşısında etkisi kaldı.
32 yılda işsizlik ve baskılar yerli yerinde
32 yıldır devlet başkanlığı görevinde bulunan Mübarek, "bağımsız yargı, demokrasi, yurttaşa daha fazla özgürlük sağlanması, işsizlikle mücadele, yaşam standartlarının yükseltilmesi konusunda yeni düzenlemelere girişeceğiz. Hizmetlerin arttırılması ve yoksullukla mücadele himetlerini geliştireceğiz" diyordu.
Eylemde "Defol Mübarek"
Konuşma ve vaatler, Mısır'ın on yıllardır baş başa kaldığı ve çözümsüz bırakılan sorunlarına işaret ediyordu. Mübarek'in sükunet çağrısı alanda karşılık bulmazken tersine onun için "defol" sloganları her alanda duyulabiliyor. Bu arada dünden bu yana ordunun sokaktaki varlığı daha bir belirginleşmeye başladı.
Tunus rüzgarı Mübarek'i de sallıyor
Le Monde gazetesine göre son günlerde kesilen İnternet ve telefon haberleşmesi de sınırlı sağlanabilmiş durumda. Liberation gazetesi de, Mübarek'in dün gece 23.00 sularında ABD devlet başkanı Barack Obama ile görüştüğünü bildirdi. Obama'nın mesajı "Eylemler şiddetle bastırılmasın, demokratik reformlara girişin" oldu.
Dün de Başkent Kahire'nin yanı sıra İskenderiye ve Süveyş'te de gösteriler vardı. Protestolar büyük ölçüde sosyal medya üzerinden örgütleniyor ve yayılıyor. Polis, düne kadar sessiz kalan ancak dünkü eylemlere destek vereceğini açıklayan muhalefetteki İslamcı Müslüman Kardeşler'e yönelik önceki gece operasyon düzenlemişti. Salı günü başlayan gösterilerde yedi kişi ölürken binden fazla insan da gözaltına alındı.
Eylemler, iki hafta önce komşu Tunus'ta başlayan ve devlet başkanı Abisin Bin Ali'yi deviren gösterilerin ardından başlamıştı.
Baradey'den ABD'ye tepki
Muhalif liderlerden Muhammed El-Baradey, önceki gün yurtdışından Kahire'ye gelmesinin ardından bugün ev hapsine alınmıştı.
Nobel Barış Ödülü sahibi Baradey, Guardian'a yaptığı açıklamada "Mısır bugün son demlerini yaşayan rejim tarafından izole edilmiş durumda" demişti. Baradey, Mübarek'e destek veren Amerika Birleşik Devletleri'ni eleştirirken tüm dünyayı tepki göstermeye çağırmıştı. (EÖ)