Danıştay 10. Dairesi, adından "7 Nisan Yönetmeliği" olarak söz edilen "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik"le ilgili olarak İzmir Tabip Odası tarafından açılan davada, söz konusu yönetmeliğin 12. maddesinin (e) ve (f) bentlerinin yürütmesinin durdurulmasına, diğer bentler yönünden ise yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.
Danıştay verdiği kararın gerekçesinde şu noktaları vurguladı:
"Muayenehanenin, bir tabip tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere açılan, tam gün çalışmanın zorunlu olmadığı, normal hasta muayenesi ve Yönetmelikte tanımlanan basit tıbbi işlemlerin yapılabildiği ayakta teşhis ve tedavi kuruluşu olduğu, 3.9.2010 tarihli Bakan onayı ile oluşturulan komisyon raporunda da belirtildiği gibi, sağlık hizmet sunumunda ilk basamak düzeyinde değerlendirildiği ve daha önceleri genelgelerle, sonra ise Yönetmelik ekinde yapılan düzenlemeyle, muayenehanelerde yapılabilecek tıbbi girişimsel işlemlerin minimum düzeyde tutulduğu, çalışma saatlerinin ve Yönetmelik ekindeki muayenehanelerde yapılabilecek tıbbi işlemler listesinde yer alan işlemlerden hangilerinin yapılacağının önceden idareye bildirildiği ve bunlar dışındaki işlemlerin yapılmadığı, genellikle acil ve sedye koşullarında başvurunun olmadığı, gerektiğinde ise, doktorun hastanın bulunduğu yere çağrılabildiği bir yer olduğu dikkate alındığında asansör, merdiven ve kapılar için yönetmelikte aranılan fiziki şartların, hizmet gereği asgari standart boyutlarını aşar şekilde belirlenmiş olduğu sonucuna varılmaktadır.
Öte yandan, muayenehaneleride doktorluk mesleğinin serbest olarak icra edildiği sağlık hizmetinin serbest sunumunun koşullarını ağırlaştırarak sunumunu ağır biçimde güçleştirecek şekilde asgari standart düzenlenemeyeceği, piyasa koşullarında serbest meslek icra eden doktorlardan ve hastaların erişimi dikkate alarak tercihlerini belirleyebilecekleri de açıktır."
Üye hakim İbrahim Berberoğlu ise Yazdığı karşı oy yazısıyla yönetmeliğin tümünün iptali gerektiği düşüncesinde olduğunu belirterek Daire'nin verdiği karara muhalif olduğunu belirtti.
Yürütmesi durdurulan maddeler söz konusu yönetmelikte şöyle yer alıyordu:
e) Asansör ve merdivenler: Tüm uzmanlık dallarında olmak üzere; giriş katta olmayan muayenehanelerin bulunduğu binada, hastanın tekerlekli sandalye ile girebilmesini sağlamak amacıyla, girişi en az 80 santimetre genişliğinde asansör olması gerekir. Merdivenin gerektiğinde sedye ile hasta taşınmasına imkan sağlayacak şekilde, basamak yüksekliği 16-18 santimetre, basamak genişliği 30-33 santimetreyi sağlamak kaydıyla merdiven ve sahanlığın genişliği en az 1,30 metredir. Merdiven basamak yüksekliği özürlülerin çıkışını zorlaştırmayacak şekilde düz bir satıhla bitirilir. Muayenehanenin girişi, zemin seviyesinde değilse %8 eğimli rampa yaptırılır.
f) Kapılar: Muayene odası ve tuvalet kapıları 110 santimetre diğer kapılar 90 santimetre genişliğinde olur.
Aynı yönetmelikle ilgili olarak Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davada ise henüz bir karar verilmedi. (MS)