Hukuk profesörü ve politikacı Muammer Aksoy 22 yıl önce bugün (31 Ocak) evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Aksoy bugün Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.
Törene katılanlar arasında Aksoy'un eşi Ülkü, çocukları Işık ve Arın Aksoy, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Tuncay Alemdaroğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan da vardı.
1917'de Antalya'da doğdu Muammer Aksoy. Kamuoyunda hukukçu ve politikacı kimliğiyle tanındı. Farklı dönemlerde Ankara Üniversitesi'nde öğretim üyeliği, 1977'de milletvekilliği yaptı. 1961 Anayasası hazırlanırken "Anayasa Sözcüsü" oydu.
Türkiye'de bitirdiği hukuk eğitiminin sonra başlayan akademik kariyeri Demokrat Parti döneminde kesintiye uğradı. 1950'de doktorasını Zürih Hukuk Fakültesi'nden aldıktan yedi yıl sonra üniversite özerkliğinin zedelendiğini düşündüğü için üniversiteden ayrıldı.
Akademiye geri dönüşü 27 Mayıs darbesinden sonra gerçekleşti. 1963'te profesör unvanını aldı.
Aksoy, siyasete bir parti çatısı altında 1958'de Cumhuriyet Halk Partisi'nden girdi. Bir dönem CHP Parti Meclisi'nde yer aldı.
1961 Anayasası'nın hazırlanmasına katkılarda bulunan Aksoy, bir başka darbede, 12 Mart 1971'de tutuklandı. Yargılanıp beraat etmesinin ardından tekrar CHP'de siyaset yapmaya başladı. 1977'de artık İstanbul milletvekiliydi.
Muammer Aksoy hayatı boyunca çeşitli kurumlarda çalıştı. 1958'de Türk Hukuk Kurumu Başkanlığı'na seçildi. Bu görevi ömrü boyunca sürdürdü. Türkiye'yi Avrupa Konseyi'nde temsil etti.
Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptı. 1981'de Ankara Barosu Başkanlığı'na seçildi. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurucuları arasında olan bu kurumun başkanlığını da yürüttü.
Prof. Muammer Aksoy 31 Ocak 1990 akşamı Ankara Bahçelievler'deki evinin girişinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Cebeci Asrî Mezarlığı'na defnedildi.
Mayıs 2000'de, Ahmet Taner Kışlalı cinayetini düzenledikleri iddiasıyla gözaltına alınan sanıklardan Necdet Yüksel, Muammer Aksoy'u da kendilerinin öldürdüğünü açıkladı.
Muammer Aksoy Devlet Hukukla Yaşar, Laikliğe Çağrı, Devrimci Öğretmenin Kıyımı, Atatürk ve Sosyal Demokrasi gibi kitaplar da yazdı. (YY)