Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) zam yapılacağının açıklanmasının ardından bugün NTV’de canlı yayına çıkan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek çevremizdeki tehditlere karşı önümüzdeki yıl savunma sanayine ilave 17-18 milyar TL ek kaynak aktarılacağını söyledi.
MTV’ye zam yapılacağının açıklanmasının ardından ilk önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal da elde edilecek gelirin milli savunma sanayine harcanacağını söylemişti.
Militarizm ve sermaye çalışmalarıyla da tanınan, Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) işine son verilen eski Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç Dr. İsmet Akça, MTV’den elde edilmesi planlanan 2 milyar TL civarı ek paranın savunma sanayine aktarılması planını bianet’e değerlendirdi.
“Sorunları aşmak için savaş siyasetini merkeze alıyorlar”
“Mevcut iktidar, içinde bulunulan devlet ve rejim krizini aslında 7 Haziran seçimleri sonrasında bir bakıma savaş siyasetini merkeze alarak aşmaya çalışıyor.
“Bu hem Kürt sorunu, hem de daha bölgesel meseleler için geçerli. Ki bunlar birbirinden kopuk değil. Dolayısıyla içeride kendi tabanını konsolide ve mobilize etmek, iktidar bloku içindeki çatlakları giderebilmek için bu tip bir siyasete başvuruyorlar.
“Türkiye’nin kapasitesi yok”
“Türkiye'de yerli savunma sanayi kurma çabaları 1980'lerin ortasından itibaren var. Bunun çerçevesinde de millilik söylemi sürdürülüyor. AKP de bunu hiç bir zaman bozmadı.
“Ancak bu sektör, diğer sanayi sektörlerinden de fazla şekilde ithalata dayalı.
“Türkiye'nin yerli savunma sanayini geliştirecek, bu alanda atılım yapacak bir kapasitesi yok. Böyle bir teknolojik alt yapı, eğitim kapasitesi yok.
“Aslında sanayinin diğer kollarında olduğu gibi zaten çok büyük oranda teknoloji ithali üzerinden giden bir sektör.
“Askeri - politik arayış”
“Türkiye’nin kendine yeterli savunma sanayi kurabilme söylemlerinin askeri politik bir arayış olduğu aşikar.
“Ancak bu da saydığımız nedenlerden ötürü mümkün değil. Aslında zırhlı aracı bile yapacak durumda değiliz, ancak TOMA vs yapılabiliyor.
“Bunun makro ekonomi açısından da ekonomiye katkısı değil, zararı olacak.
“Savunma sanayi sektörü tüm dünyada karlı”
“Savunma sanayi sektörü, dünyanın her yerinde çok karlıdır. Maliyet artı kar marjlarıyla çalışırsınız.
“Dolayısıyla bir takım sermaye grupları açısından önemli kar fırsatıdır.
“Bu alanda çok derli toplu veriler olmamakla birlikte özellikle 2000'li yıllarla beraber bu alana AKP'yle daha organik ilişki içinde olan sermaye gruplarının da ciddi biçimde girdiğini biliyoruz.
“Sorunlar askeri yöntemlerle çözülmeye çalışılıyor”
“Türkiye'nin içinde olduğu bölgede, Türkiye'nin de tercihleriyle uzun zamandır sosyal, politik meseleler askeri yöntemlerle çözülmeye çalışılıyor.
“Politik çözümler, diplomatik çözümlerle barışı tesis edecek ortamı sağlamak yerine aslında zaten inanılmaz militarize olmuş bir bölgede bu sürecin içinde Türkiye de kendi politikalarını militarize ederek askeri yöntemlerle çözmeye çalışıyor.
“Militarizasyonun politik, kültürel, ekonomik boyutu var”
“Bunun politik ayağı da var. Ona göre bir devlet yapılanmasıyla ve siyasal yaklaşımla karşılaşıyorsunuz.
“Kültürel boyutu da var. İşte medyasından gündelik hayata kadar kültürün ciddi anlamda militarizasyonlaşma süreciyle karşılaşıyoruz.
“Bunun aynı zamanda ekonomik ayağı da var.
“Militarizm bir yönetme biçimidir”
“Militarizmi ben her zaman bir yönetme biçimi olarak tarif ettim. Neyi yönetme? Sosyal, politik, iktisadi sorunları yönetme… Militarizm askeri mekanizmalarla çözmeyi merkeze alan bir sistemdir.
“Bunun hayatın her yerinde ekonomik, hukuki, idari, kültürel, ideolojik her alanda bir karşılığı olacaktır.
“Savunma sanayine bu kadar kaynak aktarılması bu temel tercihin bir sonucudur. Yani daha militarist bir yönetim biçiminin baskın hale gelmesiyle alakalı bir durum.
“İdeolojik olarak tepkileri azaltmayı hedefliyor olabilirler”
“Vergilerin nasıl kullanılacağını görmemiz gerekiyor.
“Ancak ‘Vergiler vatan millet, ülke çıkarları için’ gibi söylemlerle ideolojik olarak da bu vergilere tepkiyi minimalize etmeyi hedefliyor olabilirler.” (EKN)