* Fotoğraf: MSF
Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) yaptığı yazılı açıklamada, 2017’nin Mayıs ayı ile 2018’in Eylül ayı arasında, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Orta Kasai Eyaleti’ndeki Kananga kasabasında cinsel şiddete maruz bırakılan 2 bin 600 kişiyi tedavi ettiklerini ifade etti.
Açıklamada, 2 bin 600 kişinin yüzde 80’inin, silahlı kişilerce tecavüze uğradığını beyan ettiği ifade edildi.
MSF’nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki program direktörü Karel Janssens, bu rakamların, geçen yıl boyunca devam eden yüksek seviyedeki şiddet olaylarının bir göstergesi olduğunu belirtti:
“Cinsel şiddete maruz bırakılan insanlardan her gün dehşete düşüren tanıklıklar dinliyoruz. Bunlar, insanların hayatlarının nasıl paramparça olduğunu, toplumların nasıl dağıldığını gözler önüne seriyor. Bu durum, insanların hayatlarını yeniden inşa etmelerini ve yaşamaya devam etmelerini zorlaştırıyor.”
Tedavi görenlerin 162’si 15 yaşından küçük
Açıklamada, cinsel şiddetin yarattığı travmayla ilgili grup ve bireysel danışmanlık ve psikolojik destek de sunulduğu, 2018’in Mart ve Eylül ayları arasında 835 kişinin bu danışmanlıktan yararlandığı belirtildi.
“Danışmanlık hizmeti alanların yarısı, aile üyelerinden en az birisinin öldürüldüğünü ve/veya evleriyle eşyalarının yağmalandığını bildirdi. Her 10 kişiden biri, doğrudan bir cinayete ya da başka bir şiddet eylemine tanık olduğunu anlattı.”
“2017 yılının Mayıs ayından beri MSF’nin tedavi ettiği 2 bin 600 kişiden 32’si yetişkin erkeklerdi ve bazıları silahlı tehdit altında kendi topluluk üyelerine tecavüz etmeye zorlandıklarını da bildirdiler.
“Tedavi edilenlerin 162’si 15 yaş altı çocuklardı. Bu çocukların 22’siyse beş yaşından küçüktü.”
Açıklamada, “bu rakamların, büyük olasılıkla sorunun yalnızca bir bölümünü ortaya koyduğu” da ifade edildi.
MSF’nin Kananga’daki program koordinatörü Fransisca Baptista de Silva, “İster çocuk, ister yetiştin olsun mağdurların korunması ve sosyoekonomik yardım sunma konusunda ciddi sıkıntı çekiyoruz. Verilen hizmetler sınırlı olduğu için karşılaştığımız en büyük zorluk bu” açıklamasını yaptı.
Kongo, Kasai’de ne olmuştu?
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Orta Kasai Eyaleti’nde çatışmalar 2016 yılının ortalarında başladı.
BBC’nin haberine göre, olaylar, hükümetin, Kamuina Nsapu adıyla bilinen yerel bir şefi tanımayı reddetmesiyle başladı. Şef, silahlı bir milis gücü kurdu ve Ağustos 2016’da hükümet güçleriyle çatışırken yaşamını yitirdi.
Şefin ölümünün ardından takipçileri hükümet güçlerine ve onları desteklediğini düşündükleri kişilere daha fazla saldırmaya başladı. Hükümet güçlerinin yanı sıra milisler de ciddi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Aralık 2017'de Demokratik Kongo'daki durumu, “en yüksek acil durum seviyesinde” tanımladı. Yemen, Suriye ve Irak da BM tarafından bu seviyede tanımlanıyor.
BM geçen yıl da ülkede yaklaşık 400 bin çocuğun açlık nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı: “Kasai bölgesindeki yaşanan çatışmalar nedeniyle, kırsal arazilere kaçan binlerce aile aylardır su ile yiyecek sıkıntısı çekiyor. Birçok kişi hayatını kaybetti.” (AS)