Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), “Suriye’nin Halep kentince yer alan Azez bölgesinde, İslam Devleti’nin (İD/IŞİD) aktif cephe hattı, Kürt grupların kontrolündeki topraklar ve Türkiye sınırı arasında sıkışıp kalan 100 binden fazla insan için durumun son derece kritik olduğunu” açıkladı.
Bugün yapılan açıklamada, geçen hafta alevlenen çatışmalar sonucu 35 bin kişinin, IŞİD’in ele geçirdiği ve cephenin çok yaklaştığı kamplardan kaçmasına neden olduğu belirtildi.
Sağlık çalışanları bölgeden uzaklaştı
MSF açıklamasında, “Şu anda 100 binden fazla kişi, çatışmalardan yalnızca 7 kilometre uzaklıkta Türkiye’nin sınır bölgelerine sığınmış durumda" dendi.
"Türkiye- Suriye sınırı, yaklaşık bir yıldan bu yana yalnızca durumu kritik hastaların ve özel izne sahip insani yardım ekiplerinin giriş ve çıkışına açıktı.
Şiddetlenen çatışmalar aynı zamanda bölgedeki bazı sağlık tesislerinin kapanmasına ve sağlık çalışanlarının bölgeden uzaklaşmasına neden oldu.”
“Sığınabilecekleri güvenli bölge yok”
MSF’nin Kuzey Azez bölgesindeki 52 yataklı hastanesi, acil vakalara öncelik vermek üzere faaliyetlerini sürdürüyor.
MSF Suriye Program Direktörü Muskilda Zancada, “Bugün bir kez daha on binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını görüyoruz. Bu insanların sığınabileceği güvenli bir bölge yok. Savaşın tam ortasında sıkışıp kaldılar” dedi.
“Savaşın başından bu yana gidişatını, özellikle sivillere yönelik hedef gözeten saldırıları göz önünde bulundurduğumuzda, cephe hattının daha fazla ilerlemesi halinde bölge halkının güvenliği konusunda ciddi kaygı içindeyiz.”
Bir haftada 700 acil hasta |
Zancada, MSF’nin bölgedeki çalışmalarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Sağlık ekiplerimiz bir süredir son derece zor şartlar altında çalışıyor. Sadece geçen hafta, 24 savaş yaralısının da aralarında olduğu toplam 700 hastayı Acil Servis bölümümüzde tedavi ettik.” MSF ekipleri 10 Nisan’dan bu yana hastanede 8 doğum gerçekleştirdi ve yakın zamanda yerinden edilmiş 3 bin 400 kişiye battaniye ve yatak gibi insani yardım malzemesi yardımında bulundu. Suriye’nin Kuzeyinde 6 sağlık tesisi işleten MSF, ülke çapında, çoğu kuşatma bölgelerinde yer alan 150’den fazla sağlık merkezine destek veriyor. MSF’nin Azez bölgesindeki hastanesi, çatışmalardan kaçan binlerce insanın bölgeye akın etmesi nedeniyle Şubat ayından bu yana mevcut kapasitesinin iki katına çıktı. |
Türkiye ve AB’ye çağrı
MSF Ortadoğu Operasyon Yöneticisi Pablo Marco ise, Avrupa Birliği’nin (AB) Suriyeli mültecilere yönelik öncelikleriyle Kuzey Suriye’deki mevcut durum arasında “acımasız bir çelişki” bulunduğunu dile getirdi:
“AB ülkelerinin Türkiye- Suriye sınırına yığılmış olan on binlerce insanın güvenliğini sağlamak yerine, Suriyeli mültecileri Türkiye’ye geri göndermeye odaklanması kabul edilemez.”
MSF, Azez bölgesindeki afet durumuna yönelik insani bir çözüm geliştirmek ve kaçmak zorunda kalan insanların can güvenliğini sağlama konusunda ortak hareket etmeleri için Avrupa Birliği ülkelerine ve Türkiye’ye çağrıda bulundu. (AS)