"Motokuryelik riskli meslek gruplarından biri. Çalışma koşullarımızdan sağlığa... yaşadığımız sorunlarla mücadele edebilmek için bir araya gelmeliyiz. Bu nedenle örgütlenmeye ihtiyacımız var."
Motokuryelerin örgütlenmeleri için mücadele veren Cüneyt İçgili (42), "Biz ateşi yakalım, gerisi gelecek" şeklinde konuştu.
Şubat başında, iki motokuryenin düştükten sonra halat bariyerler nedeniyle ölmesinin ardından Motosikletli Kuryeler Derneği'nin Kazlıçeşme'de eylem yaptığını, ancak devamının gelmediğini anlatan İçgili "Şimdi bizi muhatap alan yok. Ancak sendikalaşırsak hem işveren hem de devlet bizi dinlemek zorunda kalır" dedi.
Eğitim, motorlara göre düzenlemeler, kayıtlı çalışma
10 yıldır motokuryelik yapan İçgili, yaşadıkları sorunları ve talepleri şöyle sıraladı:
Yollar: Şehir içi ve şehirlerarası yolların yapımında ne yayalara ne de motosiklet kullanıcılarına danışılmıyor. Tüm düzenlemeler otomobil ve kamyon gibi dört tekerlekli araçlara göre yapılıyor. Biz bu düzenlemeler yapılırken bizlere de sorulmasını istiyoruz.
Eğitim: Kurye olmak için ehliyet almak yeterli sayılıyor. Oysa ki bu bir meslek ve mesleki eğitim şart. Kuryeler için meslek kursları açılmalı ve Çalışma Bakanlığı da bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmalı.
Şirketlerin tavrı: İşveren kuryelik için başvuranlara ehliyet dahi sormuyor. Bu konuda daha sıkı bir denetleme yapılmalı. Sertifikamız olmadığı için patronlar bizi muhatap almıyorlar. Kimi zaman kriz bahanesiyle maaşlarımızı ya vermiyor ya da eksik veriyorlar. Eğer sendikamız olursa hem bizi dinlemek durumunda kalacaklar hem de sertifikalı kurye çalıştıracaklar.
Kazaların ölümle sonuçlanmasında bu üç sorunun önemli payı olduğuna dikkat çeken İçgili "Taşımacılık sektöründe motokuryeler için gerekli düzenlemeler yapılmasını ve bu işin meslek olarak tanımlanmasını istediklerini" belirtti.
"Sağlık sorunları yaşıyoruz"
"İşimiz tanımlı olmadığı için işverenlerden de müşterilerden de 'insan' muamelesi görmüyoruz."
Günde ortalama 14 saat çalıştıklarını, mobil çalıştıkları için şirket binalarında zaman geçiremediklerini ve dinlenme şanslarının olmadığına dikkat çeken İçgili, sigortasız çalıştırıldıklarını, çalışma şartlarının kötülüğü nedeniyle romatizma, kırık-çıkık ve psikolojik rahatsızlıklar gibi sağlık problemleri yaşadıklarını dile getirdi.
Kuryeler 125 CC motor kullanıyorlar. "Bu nedenle 'motorcu' olarak da sayılmadıklarını" anlatan iki çocuk babası İçgili "Mali kriz öncesinde iyi para kazandığını, ancak şimdi ellerine geçen paranın hayatlarını idame ettirmediğini, yemeklerini kendi ceplerinden yedikleri için de ellerine maaş namına bir şey kalmadığını" söyledi.
"Örgütlenmek elimizi güçlendirecek"
"En ücra köşedeki kuryenin de kendisiyle benzer sorunları yaşadığını, ancak sesini duyuracak bir mecra bulamadığını" belirten İçgili "Örgütlenme çabalarının bu nedenle çok önemli olduğunu" söyledi ve ekledi:
"Taleplerimiz sadece mesleki değil, sosyal olarak da motokuryelerin sorunlarıyla ilgilenmeyi amaçlıyoruz."
"Örgütlenmek hem emeğimizi her türlü hukuksuzlukla sömüren patronlara hem de müşterilere karşı elimizi güçlendirecek." (BÇ)