52 kişinin ölümüne neden olan, 2 bin evi yerle bir eden yangın; Rusya'nın kapısına dayanan en büyük yangın felaketi olarak değerlendiriliyor. Moskova'yı iki haftadır etkisi altına alan is ve sis Rusyalıların sağlıkları ile ilgili umutsuzluğa kapılmasına neden oluyor. Boğucu duman insanların sağlığını tehlikeye sokarken, ısınan hava ve kuraklık buğday mahsulüne telafisi olmayan zararlar veriyor.
Zararlı gazlar normal değerlerinin çok üstünde
Yangının etkisiyle hava sıcaklığı 40 dereceye kadar yükselirken, sokağa çıkmak zorunda kalan Rusyalılar maske takıyor. Havadaki zehirli madde miktarının normalin üstünde olduğunu belirten yetkililer, bu durumdan en çok çocuklar ve yaşlıların etkileneceği konusunda vatandaşları uyarıyor. Havadaki karbondioksit miktarının normal değerinin 3 katına, karbonmonoksit miktarının ise maksimum limitinin 6.5 katına ulaştığı belirtiliyor.
Yangın ve yangından dolayı oluşan kuraklığın etkisiyle Rusya'nın buğday mahsulünün yaklaşık üçte birinin telef olması üzerine; devlet başkanı Viladimir Putin buğday ihracatının aralık ayına kadar tamamen durdurulması yönünde karar verdi.
Bütçe kesintisi yangınla mücadeleyi zorlaştırıyor
Yetkililer Rusya'nın normalde seyreden hava şartları göz önünde bulundurulduğunda ağustos ayında başlaması gereken serinlemeden eser olmadığını söylüyor. Havanın ısınması konusunda yapılacak bir şey olmadığını söyleyen Doğu Çalışmaları Enstitüsü araştırmacısı Irina Glushkova, ormanları koruma, yangınları önleme ve itfaiye gibi resmi kurumlara son yıllarda devlet tarafından uygulanan bütçe kesintisini eleştiriyor.
Avusturya, Polonya ve Kanada büyük elçiliklerde başlatılan uygulama dahilinde, işi olmayan büyükelçilik çalışanları eve gönderiliyor. Bütün ülkeler ise kendi vatandaşlarını Rusya'ya gitmemeleri konusunda uyarıyor.
Moskova'nın merkez havaalanından kalkan uçaklar için uçuş programlarında bir değişiklik yapılmadı. Moskova'ya inecek uçaklar ise görüş mesafesinin daha uzun olduğu diğer havaalanlarına yönlendiriliyor. Vnokova'daki görüş mesafesi 300, Domodedovo'daki görüş mesafesi de 400 metreye kadar düştü.
Etkiler uzun vadede anlaşılacak
Uzmanlar ısı ve dumanın etkisini bu haftanın ortasına kadar sürdüreceğinin altını çiziyor. Dumanın ve ısının etkisi kaybolduktan sonra ortaya çıkacak olan sağlık problemlerini ise şu anda kestirmek zor. Yangının çevreye, vatandaşların sağlık durumuna ve ülkenin ekonomisine verdiği zararın ancak yangın bittikten sonra net bir şekilde anlaşılacağı öngörülüyor. (NS/TK)
* Bu haberi Nilsu Yürür derledi.