Moroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonunda 19 Nisan'da görüşmeye başlanan "Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın, aile içi şiddete son verme yolundaki çalışmaları olumsuz etkileyeceğini söylüyor.
Moroğlu: Yasada değişiklik olmasın
Moroğlu,"acil çağrı"da bulunduğu basın açıklamasında, bu değişikliklerin tasarıdan çıkarılması isterken, Türk Ceza Kanunu' nun (TCK) 86. Maddesine vurgu yapıyor.
"'kasten yaralama' suçunda yaralama fiili 'üst soy, alt soy, eşe ve kardeşe karşı' işlenmesi halinde cezanın yarısı oranında arttırılması öngörülmektedir ve bu suçların kovuşturulması Şikayete Bağlı Değildir. Dolayısıyla "uzlaştırma" kapsamında değildir.
ANCAK, Tasarı'nın 253/ 2- b maddesinde "şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın" Kasten yaralama başlıklı TCK.nun 86. Maddesi Uzlaştırma Kapsamına alınmıştır."
TCK'nin 86., 232. ve 233. maddeleri
Moroğlu, Aile İçi Şiddetin önlemesi açısından engelleyici ve caydırıcı rolü olan TCK. 86. Maddenin 2. Fıkrasının "a" bendindeki değişiklikler değişiklik tasarıdan çıkarılmasını ve yürürlükteki haliyle kalmasını istiyor.
Ayrıca, Değişiklik Tasarısında hem ceza artırımının, cezanın üçte biri ile yarısı arasında değişebileceğini öngörülmekte, dolayısıyla ceza artırım oranında bir düşüş meydana gelmekte; hem de "üst soy, alt soy, eşe ve kardeşe karşı" işlenmesi halinde bu suçun kovuşturulması şikayete bağlı hale getirilmektedir.
Moroğlu'nun acil çağrısı
Moroğlu, Çubukçu'ya yönelik çağrısında yeni TCKdeğişiklik yasa tasarısındaki şun noktalara dikkat çekiyor:
* Tasarı: TCK'nin 86 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"(3) Kasten yaralama suçunun; a) a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı, b) b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, c) c) ...; d)...;e)... İşlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır. Bu fıkra hükmünün uygulandığı hallerde, (a) bendi hariç, şikayet aranmaz."
Görüldüğü üzere, 86/a kovuşturmanın şikayete bağlı getirilmesini öngörüyor.
* TCK'nin 232 Maddesi'nde yer alan "aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine yapılan kötü muamele" ile TCK'nin 233. Maddesi'nde yer alan "aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali" suçları, maddenin amacına aykırı bir şekilde tasarıda uzlaştırma kapsamına alınmıştır.
Tasarıdaki bu yanlıştan dönülmeli, TCK 86/a şikayete bağlı hale getirilmemeli ve TCK. 232 ve 233. Maddeleri uzlaştırma kapsamından çıkarılmalıdır.(AD)