Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle geri çekilen “İstanbul Sözleşmesi”ni temel alan “Mor Zirve Toplantıları”nı başlattı.
24-25 Haziran’da Sütlücü’deki Haliç Kogre Merkezi’nde düzenlenen zirvenin açılışı; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dilek Kaya İmamoğlu ve CHP İstanbul milletvekili Emine Gülizar Emecan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
"Talihsizik"
İmamoğlu, açılış konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekti:
“Mor Zirve’nin bir başka boyutu, İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan haksızlık ve ne yazık ki, hadsizlik. Çünkü, bu evrensel bir kavram içeren ve bu kavram içerisinde cinsiyet eşitliğine büyük katkı sunduğunu bütün dünya ülkelerinin kabul ettiği bir mesele üzerinde, toplumu tartıştırmadan, toplumun ne hissettiğini, ne düşündüğünü konuşmadan, geçmişte imza atmış insanların bundan vazgeçiyor olması, çok ciddi bir talihsizliktir. Dünya ve ülkemiz açısından talihsizliktir."
Kadın emeği gündeme taşındı
Mor Zirve’nin ikinci gününde, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDEV) temsilcisi Şengül Akçar, Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucu Ortağı Münteha Adalı konuştu.
Akçar şunları söyledi:
“Biz 35 yıldır Türkiye’nin hemen yerinde yoksulluğa karşı çalışıyoruz. KEDEV olarak yolsuzluğun eşitsizliğin olduğunu bilincindeyiz.
“Bugün dünyanın en önemli sorunlarından biri yoksulluk ve gelir eşitsizliği. Türkiye’de en zengin 5 kişi yüzde 30’dan daha faza servete sahip.
“Kadınların emekleri görünmeyen emekleriyle dünyanın çarkını döndürüyor. Bu sistemin yarattığı zenginliğin arkasında kadınların emeği var.
“Yoksullara bakış açımızı değiştirmeliyiz. Yoksullara dokunan kazanır biliyoruz ancak kaybedenler yoksullar oluyor.
“Dünya Bankası’nın verilerine göre, Türkiye’de yine zenginle zenginleşti. En az 7 milyon insan işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. Kadınların iş yükü arttı. Kadınlar daha fazla travmaya maruz kaldı.
“Antep’te kadınlar mahallerde gezdi ihtiyaçları belirledi ve bu ihtiyaç sahiplerini örgütlerle bir araya getirdiler. Buradan bir eylem planı çıkardılar.
“Dünya deneyimlerine baktık. Yerel dayanışma ağlarının ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu gördük. Geleceğin emek yoğun olacağını gördük.
“Kadınları sorunların dışında bırakan kamu politikaları yerine kadınların katılımını arttırarak kadın kolektiflerine kaynak aktarmayı hedefleyen politikalara ihtiyaç var.”
Daha sonra Ara Kadın Yatırım Platformu Kurucu Ortağı Münteha Adalı konuştu. Kendi hikâyesini anlatan Adalı, şöyle dedi:
“Urfa’da kötü koşularda büyüdüm. Çatışmalar vardı. Kalabalık ailede büyüdüm. İstanbul’a Erenköy Kız Lisesi’nde okudum.
“Ailem bir gecede İstanbul’a göç etti. Erenköy’e yerleştik. İstanbul mücadelesi başladı. Ben o zaman anladım ki bu ülkede kadında özgür değil erkek de.”
Zirve’nin kapanış konuşmasını İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan yaptı.
“Bu buradan çok şey öğrendik. Belediyenin yaptıklarını görme ve sahaya taşıma şansınız olmuştur umarım…”
(EMK)