Yönetmen Mehmet Eryılmaz’ın erkek yapımcıların birarada oturduğu masanın fotoğrafını sosyal medya hesabından “Me too kampanyasına destek için toplandık :)” mesajıyla paylaşmasına kadın yapımcılardan tepki geldi.
Fotoğrafta yönetmenler Nuri Bilge Ceylan, Mehmet Eryılmaz, Tunç Davut, Reis Çelik, Atalay Taşdiken, Fikret Reyhan ve Mustafa Kara’nın da arasında bulunduğu isimler yer aldı.
Mor Yapımcılar'ın yaptığı açıklamada, sinema sektöründe taciz ve tecavüzleri ifşa eden #MeToo hareketinin önemi anlatılırken, kötü niyetli olmadığı iddia edilen “şaka” olduğu için hafife alınan cinsiyetçi ifadelerin sorunları normalleştiren bir araç olduğu belirtildi.
#BenGülmüyorum etiketiyle paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“#Me Too hareketiyle ya da herhangi bir taciz/tecavüz durumuyla dalga geçen bir ifadenin tecavüzcü mantığın arkasında duran, onu normalleştiren ve güçlendiren bir yaklaşımın ifadesi olduğuna inanıyoruz. Dünyadaki hemcinslerimiz gibi, hem dahil olduğumuz sinema sektöründe hem de parçası olduğumuz Türkiye toplumunda ayrımcılığı ve saldırganlığı meşrulaştıran dilin değişmesi ve eşitlikçi bir dilin oluşması için çaba sarf ediyoruz. Bu çabanın görmezden gelinmesini ve sofralara meze yapılmasını kabul edilemez buluyoruz.”
"Filmmor'a seçilmiş tek erkek konuk yönetmenim"
"Misafir", "Hazan Mevsimi" gibi filmlerin yapımcısı ve yönetmeni Eryılmaz’ın paylaştığı mesajın altına ilk yorum Kelebekler filminin yapımcı Diloy Gülün’den geldi. Gülün şu soruyu iletti:
“Mehmet bey, kadın set çalışanlarına erkek yönetmen ve yapımcılar tarafından, nüfuzlarını kullanarak uygulanan taciz ve tecavüz vakalarına gösterdiğiniz duyarlılık ne kadar da dokunaklı. Fakat biz bir grup kadın sinema çalışanı olarak cümlenizin sonundaki gülücüğün ne anlama geldiğini bir türlü anlayamadık. Bize yardımcı olabilir misiniz? Bu konuyu tartışmak için bile sadece erkek erkeğe buluşmuş olmanızla mı dalga geçiyorsunuz? Kadın tacizi ve tecavüzü gibi sarsıcı bir konuyla ilgili çözüm arayışı için girişilmiş #Metoo hareketinin kendisiyle dalga geçiyor olduğunuzu düşünmek bile istemiyoruz çünkü. Bir açıklama yapabilirseniz herkesin içine su serpilir.”
Eryılmaz ise cevabında filmlerinde kadın sorunlarına odaklandığını ve “Filmmor Kadın Filmleri Festivalinde seçilmiş tek erkek konuk yönetmen” olduğunu söyledi . Bunun ardından “Festivale seçilmiş erkek yönetmen” ifadesinin doğru olmadığını açıklayan Filmmor'dan Melek Özman’a da bundan sonraki mesajlarına cevap vermeyeceğini söyledi.
Özman, Facebook gönderisinin altında Eryılmaz’a, festivale hiçbir zaman konuk olarak erkek yönetmen davet etmediklerini, “Jin, Misafir gibi Altın Bamya adayı olmayacak lakin kadın mevsuzu açısından tartışmalı filmlerin yönetmenleriyle ‘Filmmor meydanı’nda tartışmak için açılan bölüme davet edildiğini” anlatmıştı. (ÇT)