Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfıı şiddete uğradığı için çeşitli zamanlarda vakfa başvurmuş 15 kadınla yapılan görüşmelerden oluşan "Şiddete Karşı Anlatılar" kitabını tanıttı.
Beyoğlu'ndaki Cafe 17'de yapılan tanıtım kokteylinde "Ayakta kalma ve dayanışma deneyimleri" alt başlıklı kitabın yazarları yaptıkları görüşmelerin kendilerine neler hissettirdiklerini anlattılar.
Bu kitaba katılmasının görev olduğunu ifade eden İnci Aral şöyle konuştu:
"Çünkü erkek egemen toplumlarda kadınlar tek başına yola çıkıyorlar. Ancak bu tek başınalık dayanışmayla aşılıyor. Biz kadınlar kendi kendimizi kurtarıyoruz. Kadının üzerinde olumsuzlukların yaşandığı bugünlerde bu dayanışmaya daha çok ihtiyacımız var."
Aral, "35 yıldır kadınları yazıyorum. İçimizdeki duvarları yıkmadan özgürleşmeyeceğiz. Bu kitapla bunu söylemek istedim" dedi.
15 kadın, 15 hikaye
Necla Akgökçe, İnci Aral, Handan Çağlayan, Ayşe Düzkan, Siren İdemen, Müge İplikçi, Şebnem İşigüzel, Karin Karakaşlı, Handan Koç, Pınar Öğünç, Hande Öğüt, Yasemin Öz, Nükhet Sirman, Tuğba Tekerek ve Candan Yıldız'ın yaptığı görüşmelerden oluşan kitapta Meltem Ahıska'nın değişik dönemlerde Mor Çatı'da gönüllü olarak çalışmış üç kadınla yaptığı söyleşi de yer alıyor.
Kitabın sunuş yazısını yazan Dr. Şirin Tekeli kitabın şiddet gören kadınlarla 'kurtulmuş' dediğimiz kadınlarını buluşturarak birbirleriyle gerçek bir empati kurmalarını sağladığını, bunun da şiddete karşı kadın isyanını ortak bir dile dökülmesini sağladığını söylüyor.
Kendisini Mor Çatı'nın bir parçası olarak gördüğünü belirten kitabın yazarlarından Sirman, gecede yaptığı konuşmada "kitapla birlikte Mor Çatı'nın nasıl bir dönüşüm geçirdiğini anladığını" anlattı.
Şiddet gören bir annenin kızıyla yaptığı görüşmeden çok etkilendiğini ifade eden Tekerek, "Her hikaye şaşırtıyor. Ben erkek şiddetini bir çocuğun gözünden gördüm. Ve anne-kız dayanışmasının erkek şiddetini yenebileceğini anladım" dedi.
1987'deki Dayağa Karşı Yürüyüş'ten bahseden Düzkan kitap için görüştüğü kadının ardından "İyi ki feminist olmuşum" dediğini iletti.
Mor Çatı bağımsız bir sığınak için kampanya başlatacak
"Feminizmin geçtiğimiz yüz yılın küçük bir adımı olduğunu anladığını" kaydeden Çağlayan da ibrenin kadınlardan yana dönmesi için daha çok mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Öz, "Hikayelerini dinlediğimiz kadınlar gibi benzer tecrübelerle feminizmle tanıştığını" aktarırken, Mor Çatı'dan Nazan Eroğlu Beyoğlu Kaymakamının ve bağlı olduğu kurumların Mor Çatı'ye ödenek vermemesini hatırlatarak "31 Aralık'tan beri bir sığınağımız yok" dedi.
Bunun nedeninin çok açık olduğunu ifade eden Eroğlu "bizden kurtuluş yok" diyerek kadınlara ait, bağımsız bir vakıf kurmak için bir kampanya başlatacaklarını duyurdu.
"Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta kalma ve dayanışma deneyimleri" isimli kitabı Mor Çatı'dan edinebilirsiniz. (BÇ)
* Mor Çatı, Katip Mustafa Çelebi Mah. Anadolu Sok. No:23 D:7-8 Beyoğlu / İstanbul