“Mor Çatı Anlatıyor Podcast Serisi Yaşadığım Şiddet Mi?” isimli ilk bölümüyle yayında.
"Şiddeti nasıl tespit ederiz?"
Vakıf açıklamasında şöyle denildi:
“Kadına yönelik şiddet bugün geçmişe kıyasla çok daha bilinen bir olgu olsa da biz kadınlar yaşadığımız şiddetin adını hemen koymakta güçlük çekebildiğimiz gibi utanç, suçluluk gibi duygular hissedebiliyor ve ilişkiden kolayca çıkamayabiliyoruz.
“Mor Çatı'da kadınlarla kurulan dayanışma bizlere erkek şiddetinin karmaşık ve zorlu yapısı kadar kadınların bu şiddete karşı gücünü de gösteriyor.
“Bu podcast serisinde Mor Çatı deneyiminden hareketle erkek şiddetinin kadınlar üstündeki etkisini, kadınları şiddet ilişkisinde tutan nedenleri ve kadınların şiddetten uzaklaşma mücadelelerini tartışıyoruz.
“Erkek şiddeti oldukça yaygın olduğu halde şiddet davranışlarının pek çoğunun normal kabul edilmesi, toplumsal cinsiyet rollerinin etkisi, şiddetin etkileri gibi pek çok nedenle yaşadığımız şiddeti tespit etmek oldukça zor.
“Yaşadığım Şiddet Mi? isimli ilk bölümde kadına yönelik şiddeti, kaynağını, şiddetin biçimlerini ve tüm bunların kadınlar olarak bizi nasıl etkilediğini konuşarak yaşadığımız şiddeti tespit etmek neden zor sorusuna yanıt arıyoruz.
Podcast serisine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
https://open.spotify.com/episode/38Dwf0fVmdGASVFGsd17Yx?si=fFzh16agRNCOVnf6Dx1SDA&dl_branch=1
Mor Çatı Hakkında
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 1990 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla feminist kadınlar tarafından kuruldu. Mor Çatı’da şiddete maruz kalan kadınlara ve varsa çocuklarına destek verilerek erkek şiddetinden uzakta bir yaşam kurabilmeleri hedeflenir.
Kadınlarla birebir dayanışma kurmanın yanı sıra şiddetle mücadele etmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için ulusal ve uluslararası sözleşme, kanun ve yönetmeliklerin uygulamaları izlenir, raporlanır ve karar vericilere gerekli politikalara dair öneriler sunulur. Alandaki bilgi ve deneyimi paylaşmak için şiddet alanında çalışan kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, barolar ve belediyelerle atölyeler yapılır. Ulusal ve uluslararası kadın örgütleri ile dayanışma içinde kampanyalar ve eylemlilikler yoluyla patriyarkaya karşı, kadınların özgür ve bağımsız hayatlar kurabilmeleri için mücadele edilir.
Mor Çatı dayanışma merkezinden, bugüne kadar 40.000’den fazla kadın ve çocuk destek aldı. Her gün ortalama 10kadın telefon, mail ve yüz yüze görüşerek Mor Çatı’dan destek alıyor.
Merkez, çalışmalarını kadınlara yardım etmek değil, şiddete karşı kadın dayanışması oluşturmak, birlikte mücadele etmek üzere sürdürüyor. Kadınlar Mor Çatı’ya en çok yaşadıklarını paylaşmak, sosyal ve hukuki hakları konusunda bilgi edinmek için başvuruyorlar. Arayan her kadına sosyal destek verilirken ihtiyaç duymaları halinde hukuki, psikolojik destek ve sığınak desteği de alabiliyorlar. (EMK)