* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B2"den "B3"e düşürdüğünü duyurdu.
Moody's dünkü (12 Ağustos) kararıyla ayrıca Türkiye'nin not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdiğini açıkladı.
Moody's "Türkiye'nin ödemeler dengesi üzerindeki baskıları ve döviz rezervlerinin daha da düşme riskini" karara gerekçe olarak gösterdi.
Dünya gazetesine konuşan ekonomist Burcu Aydın Özüdoğru'ya göre, Moody's, Türkiye'ye verdiği B3 kredi notunu "spekülatif kabul edilen ve yüksek kredi riskine tabi yükümlülükler" için veriyor:
"Bu, nota sahip ülke için finansal istikrarsızlık yaşıyor veya yetersiz nakit rezervleri tutuyor anlamını taşıyor. B seviyesi, uluslararası yatırımcılar için finansal yatırım yapılabilen en son seviye olarak adlandırılıyor."
Moody's de dünkü açıklamasında Türkiye'nin kredi notunu B3'e düşürme kararını duyururken Türkiye'deki "yetkililerin para birimini istikrarlı hale getirmek ve döviz tampon rezervlerini iyileştirmek için gittikçe daha alışılmadık yöntemlere başvurmak zorunda kaldığını" kaydetti.
Türkiye'deki enflasyonun "son 20 yıl içindeki en yüksek seviyeleri gördüğünü ve gelecek aylarda da bu trendin devam etmesinin olası olduğunu" belirten Moody's, "artan enerji ve gıda fiyatları ile Merkez Bankası'nın politika faizi arttırma konusundaki isteksizliğine" de atıfta bulundu.
"Cari açık beklentileri aşabilir"
Kur Korumalı Mevduat ile ilgili de değerlendirmelerini paylaşan kredi derecelendirme kuruluşu, bu sistemin Hazine'ye maliyetinin 2022 sonunda gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2,2'sine ulaşacağını öngörüyor.
Moody's'in verilerine göre, Hazine, Haziran itibariyle gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,3'ünü Kur Korumalı Mevduat için kullanmış durumda.
"Türkiye'nin cari açığının önceki beklentileri büyük bir farkla aşabileceğini" kaydeden Moody's, Türkiye'nin cari işlemler açığının bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 6'sına yakın olacağını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce beklenenden üç kat daha fazla olacağını tahmin ediyor.
Moody's'in derecelendirmesine göre kredi notu B3 olan diğer ülkeler ise şu şekilde: Bosna Hersek, Kırgızistan, Moldova, Moğolistan, Nikaragua, Nijer, Pakistan, Svaziland, Tacikistan.
Moody's, 27 Mayıs 2022'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin güncelleme yapmadığını duyurmuştu. (SD)