Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 2,6'dan 3,7'ye yükseltildiğini açıkladı.
Moody’s’in "Küresel Makro Ekonomik Görünüm" raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye ekonomisi, 2016 yılının son çeyreğinde büyümenin yeniden artmasını takiben 2017 yılının ilk yarısında iyileşmesini sürdürdü. Bunun sonucunda Türkiye için bu yıl büyüme tahminimizi yüzde 2,6’dan yüzde 3,7’ye yükselttik. 2018’de ekonomik büyümenin yaklaşık yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.”
Avrupa, Çin, Japonya, Meksika'da büyüme artacak
Raporda, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika ve Türkiye'nin büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revizelerinin, bu ülkelerde beklenmedik şekilde güçlü gelen veriler sebebiyle gerçekleştiği kaydedildi. Avrupa bölgesinin büyüme tahmini de yüzde 1.7'den yüzde 2.1'e revize edildi.
ABD'de gösterge aşağı yönde
ABD'nin 2017 ve 2018 büyüme tahminleri ise sırasıyla yüzde 2.2 ve 2.3'e aşağı yönde revize edildi.
Raporda Hindistan'nın ekonomik büyümesinin bu yılın ilk çeyreğinde hız kestiği belirtildi ve büyüme tahmini yüzde 7,2'den yüzde 7,1 seviyesine çekildi.
Benzer olarak Suudi Arabistan'ın 2014'ten bu yana ekonomik büyümesinin hız kesmeye devam ettiği, 2018 yılında yüzde 1,4 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiği belirtildi.
Moody's Türkiye gerginliği
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ile Türkiye arasındaki ilişkiler Moody's'in Eylül 2016'da, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e indirmesi sonrası gerilmişti. AKP hükümetinden Moody's'in tarafsız olmadığına yönelik açıklamalar yapılmıştı. aşbakan Binali Yıldırım "Bu değelendirmelerin tarafsız olduğunu düşünmüyoruz. Algı oluşturma gayretlerini görüyoruz" demişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Erdoğan, "Türkiye'nin gerçeği bu değil, bunlar sipariş üzerine not verir" açıklamısnda bulunmuştu.
Moody's'in derecelendirme çalışmasına bakıldığında ise 2013'ten itibaren Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğü görülüyor.
Moody's Türkiye'ye 2013'ün Mayıs ayında verdiği "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu yaklaşık 40 ay sonra 23 Eylül 2016'de geri aldı. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin 1 basamak altı olan Ba1 seviyesine indirdi.
5 Mayıs 1992'de Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" seviyede değerlendirmeye başladıktan sadece 20 ay sonra Türkiye'nin notunu 1 basamak kıran Moody's, 13 Ocak 1994'te Türkiye'nin kredi notunu tekrar "yatırım yapılabilir" seviyenin altına indirdi. (ÇT)