* Fotoğraf: Merck
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 tedavisi kapsamında Amerikalı ilaç şirketi Merck Sharp & Dohme'nin ürettiği Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımının gelecek hafta başlayacağını açıkladı.
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklama yapan Sağlık Bakanı, 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan yurttaşlarda erken dönemde Molnupiravir ilacının kullanımının temin edileceğini aktardı.
Koca, hastanelerdeki doluluk oranlarına ilişkin de bilgi verdi. Oranın bazı illerde zorlayıcı seviyelere ulaştığını ancak ülke genelinde servis yatakları doluluk oranının yüzde 57,8, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 68,7 ve solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31 olduğunu söyledi.
"Vakalardaki artış Omicron kaynaklı"
Artan Covid-19 vakalarının, Omicron varyantı kaynaklı olduğunun teyit edildiğini ifade eden Koca, şunları söyledi:
“Ülkemizdeki hemen hemen tüm vakaların Omicron kaynaklı olduğu yapılan örnekleme gen sekanslaması ile belirlenmiştir. Omicron varyantının ilk ve en hızlı yayıldığı ilimiz İstanbul olmuştu. İstanbul'da günlük vaka sayıları 40 bine ulaşmışken son iki haftada 20 binin altına inmiş durumdadır.”
65 yaş üstüne uyarı
Koca, salgının en çok etkilediği kişilerin 65 yaş üzerindekiler olduğunun altını çizerek, aşı konusunda bir kez daha uyardı:
"Geldiğimiz noktada en çok korumamız gereken 65 yaş üzeri büyüklerimizdir. Korumanın en değerli adımlarından biri hatırlatma dozu aşılarının yapılmasıdır. Büyüklerimizi korumalı, hatırlatma dozlarını ihmal etmemeliyiz. Büyüklerimizi korumanın bir yolu da gençlerin aşılarının tam olması esasıdır.
“Aşılar bizi hastalıktan ve hastalığın etkilerinden korur. Maske ise uygun şekilde kullanıldığında hastalığın bulaşmasını engeller. Maske kullanımına özen göstermeli, aşılarımızı ihmal etmemeliyiz."
Covid-19 ilaçları
Molnupiravir
Molnupiravir adlı antiviral hap, ABD ve İngiltere gibi birkaç ülkede kanser ve organ nakli yapılmış hastalar da dahil en riskli hastalara bir süredir veriliyor.
Daha önce Covid-19'a yakalanan 775 hasta üzerinde yapılan klinik testlerde ilaç verilenlerin yüzde 7,3'ünün hastaneye kaldırıldığı, placebo ya da sahte ilaç verilenlerin yüzde 14,1'inin hastaneye kaldırıldığı, hiçbir ölüm gözlenmediği ancak testlerde placebo ilaç verilenlerden sekizinin daha sonra öldüğü gözlendi.
Test sonuçları, Molnupiravir'in etkili olabilmesi için hastalığın semptomlarının görülmeye başlandıktan kısa bir süre sonra alınması gerektiğini gösterdi.
İngiltere hükümeti, bu ilaç için yaptığı siparişi 2,3 milyon kutuya çıkarmıştı. Fransa sağlık yetkilileri ise klinik deneylerde istenen sonuçların alınamaması gerekçesiyle aynı gün tüm siparişlerini iptal etmiş, ilacın kullanımını durdurmuştu.
Merck Ekim 2021'de yaptığı açıklamada, kendi Covid-19 ilacı Molnupiravir'in yerel imalatçılar tarafından üretilebilmesi için İlaç Patent Havuzu ile anlaşma yaptığını duyurmuştu.
Sotrovimab
Sotrovimab adlı ilaç da organ nakli yaptırmış risk grubundaki kişilere Covid-19 için damardan uygulanan üçüncü yeni tedavi olarak 20 Aralık'tan beri uygulanıyor.
Xevudy, Regkirona ve Ronapreve
Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Covid-19'un tedavisi için kasım ayı içerisinde Regkirona ve Ronapreve adlı iki ilacı daha tavsiye etmişti. EMA’ya göre, Xevudy, Regkirona ve Ronapreve ilaçları "monoklonal antikor" tedavisi olarak anılıyor.
İlaçlar, virüsün insan hücrelerine girmek için kullandığı SARS-CoV-2'nin spike proteinine bağlanmak üzere tasarlanmış proteinlerden oluşuyor.
Paxlovid
Covid 19'a karşı Almanyalı şirket BioNTech ile aşı geliştiren ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, Covid-19’un Omicron varyantı için Paxlovid adlı ilacı geliştidi ve yapılan klinik deneyler sonucunda ilacın riskli yetişkinlerde ölüm ve hastanede tedavi ihtimalini yüzde 89 azalttığını açıkladı.
Kullanımdaki bir HIV ilacı temel alınarak geliştirilen Paxlovid, Molnupiravir’den sonra İngiltere'de Covid-19 tedavisi için onay alan ikinci antiviral ilaç oldu. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) de 12 yaş ve üzerindeki riskli kişiler için Paxlovid'e kullanım onayı verdi.
İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı (MHRA), bu ilacın etkili olması için semptomlar başladıktan sonraki ilk beş gün içinde alınması gerektiğini söyledi.
(TP)