Britanya'da hükümetin sağlıklı yaşamı destekleyen politikaları bir yana dursun, kar amacı gütmeyen bir sağlık örgütü olan Nuffield Health'in yaptığı araştırma İngilizlerin fiziksel aktiviteden büyük ölçüde kaçındığını ortaya koydu. Bugün yayınlanan rapora göre, çoğunluk birkaç merdiven çıkmaya üşeniyor, otobüse yetişmek için koşmaktan kaçınıyor ve hatta sevişmek yerine uyuklamayı tercih ediyor.
Eğer kumada aletleri bozuksa insanların üçte biri koltuktan kalkıp kanalı değiştirmektense sevmedikleri televizyon programını izlemeye razı. 2000 yetişkinin katıldığı ankette otobüse yetişmek için koşmayanların oranı yüzde 36 ve ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 59) ikinci kattaki ofislerine çıkmak için asansörü kullanıyor.
Köpek sahiplerinin yarısından fazlası (yüzde 52) köpeklerini kendisi dolaştırmıyor ve ebeveynlerin üçte ikisi (yüzde 64) çocuklarıyla oynamamak için yorgun olduklarını öne sürüyor.
Tembellik salgını yatak odasına da sıçramış gibi gözüküyor; çiftlerin dörtte üçü (yüzde 73) günün sonunda sevişmek için yeteri kadar enerjisi olmadığını söylüyor, bunların yarısından fazlası (yüzde 58) yeterince egzersiz yapmamalarını neden olarak gösteriyor.
Glascow, İngiltere'nin en tembel şehri; insanların yüzde 75'i yeteri kadar egzersiz yapmadıklarını kabul ediyor. Yüzde 67'yle Birmingham ve Southampton takip ediyor Glascow'u. Bristol yüzde 64'le üçüncü sırada ve Londra dördüncü. Leeds, Newcastle, Norwich, Manchester ve Cardiff ilk ondaki diğer şehirler.
Hükümetin "sağlıklı yemeyi, egzersiz yapmayı ve uzun yaşamayı" teşvik eden Change4Life kampanyasına ise kulak veren İngilizler az. Katılımcıların neredeyse üçte biri (yüzde 28) daha çekici görünmesini sağlayacaksa egzersiz yapmaya hazır.
Nuffield Health'in yöneticilerinden Dr. Sarah Dauncey yeni neslin temel işleri bile yapamayacak hale gelme tehlikesi olduğunu söyledi:
"Hazır yemek, kumanda aletleri ve hatta internet üzerinden yapılan alışveriş İngiltere'nin korkutucu bir hal alan tembelliğini ve üşengeçliğini besliyor. Bütün Britanya durdurulması gereken bir kısır döngü içerisinde." (DPK/EÜ)
* Alexandra Topping'in the Guardian'da yayınlanan yazısını Deniz Pınar Konuk Türkçeleştirdi.