Modern dans tiyatrosunun öncülerinden Almanyalı sanatçı Pina Bausch (59) hayatını kaybetti.
Dokuz gün önce sahneye çıkan sanatçıya beş gün önce kanser teşhisi konmuştu. Doktorunun yaptığı açıklamaya göre "Bausch için yapacak bir şey kalmamıştı."
Modern dans tiyoatrosunun öncüsü
Tam adı Philippine "Pina" Bausch olan sanatçı 27 Temmuz 1940'da Almanya'nın Solingen kentinde doğdu. Küçük yaşta dans etmeye başlayan Bausch 1955'te, Alman dışavurumcu dans akımının kurucularından ve dönemin en etkili koreograflarından biri olan Kurt Jooss'un yönetimindeki Folkwang Akademi'de eğitim görmeye başladı.
1960'ta mezun olduktan sonra New York'taki Julliard Okulu'nun bursunu kazandı.
Burada Anthony Tudor, José Limon ve Paul Taylor gibi kişilerden ders aldı. New York'tayken Paul Sanasardo & Donya Feuer Dans Topluluğu ve Yeni Amerikan Bale topluluklarında dans etti, Metropolitan Opera-Bale Topluluğu üye oldu.
1962'de Jooss'un yeni kurduğu Folkwang Bale Kumpanyası'na solo dansçı olarak katıldı ve Jooss'a pek çok eserde yardımcı oldu. 1968'de ilk koreografisini yaptı, ertesi yıl Jooss'un ardından topluluğun sanat yönetmeni oldu.
1972'de, daha sonra "Tanztheater Wuppertal Pina Bausch" olarak adlandırılacak olan Wuppertal Opera-Bale Topluluğu'nun sanat yönetmenliğine başladı.
Bausch, 1980'de ölen Hollanda doğumlu dekor ve kostüm tasarımcısı Rolf Borzik ile evliydi.
Dans etti, şehirlere adadı
Mizahın içine hüznü yerleştirdiği çalışmalarıyla tanınan Bausch, kadın-erkek etkileşimini odağına aldığı işleriyle bir çok sanatçıya ilham verdi. İspanyol yönetmen Almodovar "Konuş Onunla" isimli filmini sanatçıdan aldığı ilhamla çekti. Filmini ilk sahnesinde sanatçının "Cafe Muller"inden bir parçayla açtı.
Gerçeküstü niteliğe sahip kısa diyalog ve hareket parçalarından oluşan eserlerinde tekrar önemli yer tutar. Bausch, özenle hazırlanmış dekorların ve seçilmiş müziklerin kullanıldığı multimedya içerikli büyük yapımlar hazırladı. "Masurca Fogo"da sahnenin yarısını kaplayan dev kayalık güzel bir örnek sayılabilir. Çeşitlilik yanlısı sanatçı eserlerinde Portekiz müziğinden K. D. Lang'e kadar pek çok müziğe yer verdi.
Sahnede birlikte çalıştığı dansçıların doğaçlamalarından beslenen, duyguların dışa vurumuna özen göstereni dans ve müzikle birlikte küçük sözlerle, küçük hikayeler anlatan sanatçı kentlere adadığı çok sayıda iş yaptı.
İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali'nde Hong Kong'a adadığı "Cam Temizliyicisi"yle büyük beğeni toplayan sanatçı, daha sonra "Nefes" adlı gösterisini İstanbul'a adamıştı.
Bausch İstanbul'u neden seçtiğini şölye açıklamıştı: "Çünkü eğer bir mekâna âşık olduysanız daha fazla seçeneğiniz olamaz. Bana göre İstanbul zor bir 'vaka'. Çünkü herkes benim neler yapacağımı gereğinden fazla merak ediyor. Bu nedenle sanırım, şimdilerde küçük bir fare olmak ve bir delikte, tüm sorulardan, insanların merakından saklanmak istiyorum! Eminim, bu şehrin taşıdığı binlerce zenginliğin çok az bir parçasını yansıtabileceğim.(BÇ)
Koreografisini Pina Bausch'un yaptığı "La Sacre"nin videosunu izlemek için tıklayınız.