Mobil santralin kaçak olarak yapılmaya devam ettiğini söyleyen Telatar, mobil santrallerin acil durum santralleri olduğunu ancak Samsun'da kurulan santralin günde 1000 ton Fuel Oil ile sürekli çalışacağını ve halkın zehir soluyacağını ifade etti. Samsun Barosu tarafından açılan yürütmeyi durdurma davası Danıştay'da görülecek.
Mobil santral insan ve çevre düşmanı
Metin Telatar görüşlerini şöyle dile getirdi:
* Mobil santral Samsun'un 20 bin nüfuslu ilçesi Tekeköy'e 3 km mesafede deniz kenarında kuruluyor. Tekeköy Belediyesi santralin kurulduğu yeri sanayi bölgesi ilan etti.
* Türkiye Gübre Sanayi A.Ş'ye (TÜGSAŞ) bağlı Azot fabrikasının saldığı kükürt-oksit bileşenlerinin yarattığı çevre kirliliği varken, Samsun'a mobil santral kurulması yanlıştır. Mobil santral tehlikeyi daha büyük boyutlara taşıyacak.
* Fuel Oil ile çalışıyor olması korkunç derecede çevre kirliliği yaratacak. Hem insan sağlığına, hem tarıma, hem hayvancılığa her şeye zararı olan bir santral.
30 MW yerine 200 MW'la çalışacak
* Mobil santral Samsun'a, Enerji Bakanlığı'nın ihalesini kazanan CEKA İnşaat ile AKSA Enerji tarafından kurulmaktadır. Mevzuata uyması anlamında iki bitişik parselde yapıldığı için santral 200 MW gücünde kurduruluyor.
* En çok 30 MW gücünde olması gereken mobil santraller enerji literatüründe acil durum santralleri olarak nitelendirilmektedir. Mobil santrali bir yerde tedbir amacıyla bekletirsiniz. İhtiyaç olduğunda devreye alırsınız. Bu tip santrallerdir.
Hukuksal engeller kaldırılmak istendi
* Halkın tepkisi nedeniyle Bartın ve Dalaman'da çevre düşmanı olan mobil elektrik santrali kurulamamıştır.
* Mobil santral ihalesinde bir hukuk skandalı yaratılmıştır; Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği, Su Kirliliği Kontrolu Yönetmeliği ve Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliğinde değişiklikler yapılmış ve ilgili Yönetmeliklere geçici maddeler ilave edilmek suretiyle mobil santrallerin kurulmasının önündeki hukuksal engeller kaldırılmak istenmiştir.
Mobil santrali bakanlık gündeme getirdi
* Enerji Bakanlığı enerji krizi gerekçesiyle 2000 yılında mobil santrallerin kurulmasını gündeme getirmiştir. Bakanlık toplam kurulu güçleri 615 MW olan 12 mobil santral kurulması için ihale yapmış ve 5 yıl süreli Yap İşlet sözleşmeleri imzalamıştır.
"Termik santralleri susturdular"
* Türkiye'nin hidroelektrik ve linyit kapasitesi çok yüksektir. Halbuki yetkililer, Fuel Oil ve doğalgaz gibi fosil yakıtlarla dışa bağımlı elektrik üretimimizi artırmaya yönelik politikalar takip ediyor.
* Bunları haklı kılmak için, doğalgaz çevrim santrallerinin çalışması için termik santralleri susturdular. Mavi akımın bağlanmasıyla Türkiye'nin 50 metre küp gibi doğalgaz alımı söz konusu olacak.
* Bunların tüketilmesi için de bu tip santralleri kuruyorlar. Duyduğumuz kadarıyla Samsun'da da 1000 MW'lık bir doğalgaz çevrim santrali planlanıyormuş.
Hukuk mücadelesi devam ediyor
* Samsun Barosu tarafından açılan "yürütmeyi durdurma" amaçlı dava, Samsun ve Ankara Bölge İdare Mahkemeleri tarafından görevsizlik kararı verilmiştir. Karar Danıştay'a gitmiştir. Bizim bilgimize göre Samsun Bölge İdare Mahkemesi konu hakkında karar vermeye yetkilidir.(NH/NK)