Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Mobbing Alt Komisyonu, mobbing mağdurlarını dinledi. Toplantıda Mobbingle Mücdele Derneği Başkanı Hüseyin Gün, Başbakanlığa bağlı bir "Mobbingle Mücadele Kurumu" oluşturulmasını istedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu başkanlığında toplanan Mobbing Alt Komisyonu toplantısının basına açık bölümüne mobbing mağdurları alınmadı. Seymenoğlu, "mobbing"in Türkçe karşılığının bulunabilmesi için Türk Dil Kurumu'na (TDK) başvurduklarını, TDK'nin "mobbing"i "bezdiri" olarak tanımladığını söyledi.
TDK, "bezdiri" kelimesinin karşılığını ise "İş yerlerinde, okullarda ve benzeri topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp çalışmalarını düzenli olarak engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme" olarak ifade etti.
Mobbingle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün ise sunumunda, Başbakanlığa bağlı bir "Mobbing Mücadele Kurumu" oluşturulmasını, kurumun karar organlarının sendikalar, barolar ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden seçilmesini, bütçesinin yarısının devlet tarafından karşılanmasını önerdi.
Mobbingi bir insan hakları sorunu olarak tanımlayan Gün, kamu ve özel sektör ayrımı yapılmadan her çalışanın bu konuda bilinçlendirme eğitimine tabi tutulması gerektiğini söyledi. Gün, mobbing uygulayan kişilere psikolojik tedavi uygulanması gerektiğini de belirtti.
Türk Ceza Kanunu'nda mobbing cezasının alt sınırının 2.6 yıl hapis ve 10 bin lira para cezası olarak belirlenmesi gerektiğini savunan Gün, mobbing suçu işleyen çalışanın amirinin de cezalandırılmasının caydırıcı bir uygulama olacağını söyledi.
Gün ayrıca, mobbing soruşturmalarının bağımsız olarak kurum dışından yürütülmesini, mobbinge neden olan kıdem ve ihbar tazminatlarının başka bir havuzda toplanarak çalışanlara verilmesini de önerdi. Mobbingin "iş kazası" ve "meslek hastalığı" kapsamına alınmasını isteyen Gün, mağdurlara hem dava açabilme hem de aynı konuda şikayette bulunabilme imkanı getirilmesi gerektiğini de dile getirdi. Gün ayrıca mobbingin bir iftira aracı olarak kullanılmasının önüne geçilebilmesi için mobbing iddiasının gerçek dışı çıkması halinde cezai yaptırıma başvurulmasına da önerdi.
Gün'ün sunumunun ardından toplantının basına kapalı bölümüne geçildi ve mobbing mağdurları dinlendi.
Öte yandan, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde "Üniversitelerde mobbing iddialarını incelemek" üzere kurulan alt komisyon, Komisyon Başkanı Zafer Üskül başkanlığında ilk toplantısı yaptı. (BB/EÖ)