Makine Mühendisleri Odası (MMO), Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (Erdemir) özelleştirilmesine yönelik ihalenin onayına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının kamu yararına ve hukuka aykırılıklar içerdiği gerekçesiyle iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı.
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz, ihaleyi kazanan Oyak'ın Arcelor firmasıyla yaptığı ortaklığın rekabet hukuku ilkelerine aykırı olduğunu, Arcelor'un bölgesel tekel durumuna geldiğini savundu.
Kamu payının özelleştirilmesi kamu yararına aykırıdır
Korkmaz yaptığı yazılı açıklamada, Erdemir'in yüzde 46,12'lik kamu hissenin 4 Ekim 2005'te yapılan ihaleyle blok satışına onay veren 1 Aralık 2005 tarihli ÖYK kararının "ülke ve toplum yararını açık bir şekilde göz ardı ettiğini" belirtti.
İhalenin Oyak tarafından kazanılmış olmasının, Erdemir'deki kamu payının özelleştirilerek ortadan kaldırılması gerçeğini değiştirmediğini ifade eden Korkmaz, "Özelleştirme uygulamalarının değerlendirilmesinde, yerli-yabancı sermaye ikileminden çok, öncelikle ülke ve kamu çıkarlarının göz önüne alınması gerekmektedir" dedi.
"Erdemir, fiilen özel sektör tekeli haline dönüşecek"
Erdemir'in 2004 yılında elde ettiği net kârın, satış rakamının neredeyse 3'te 1'i oranında olduğunu ifade eden Korkmaz, Erdemir'in kamu payının özelleştirilmesinin Anayasa'nın 167. maddesine aykırı olduğunu söyledi.
"Kamu payının özelleştirilerek ortadan kaldırılmasıyla Erdemir, fiilen özel sektör tekeli haline dönüşecektir. Bunun da ötesinde; Oyak'ın uluslararası tekel konumunda olan Arcelor ile ortaklık anlaşması imzalamasıyla, uluslararası tekel olan bir şirket de Erdemir'de söz sahibi olacaktır. Oysa ki Anayasa'nın 167. maddesi, piyasalarda tekelleşme ve kartelleşmenin önlenmesi gerektiğini hükmetmektedir."
Arcelor'a devir yeni durum
Oyak'ın ihaleden çok kısa bir süre sonra, Erdemir hisselerini satın almak amacıyla kurduğu Ataer Holding AŞ'nin yüzde 41 oranındaki hissesini, Erdemir için ihaleye çıkılmasından çok önce Erdemir'i istediği bilinen ve Erdemir ihalesine katılan, ancak sonradan çekilen Arcelor'a devrettiğini hatırlatan Korkmaz, Arcelor'a yapılan hisse devrinin, Rekabet Hukuku açısından yeni bir incelemeyi gerektirdiğini söyledi.
"İhaleye izin verilmesine ilişkin Rekabet Kurulu Kararı'nın hukuksal geçerliliği, hisse devri sonrası yeni bir Rekabet incelemesine bağlıyken, Rekabet Kurulu'nun ihaleye izin kararına dayanılarak alınan dava konusu ÖYK kararının da hukuksal geçerliliğinin olamayacağı kanısındayız." (KÖ)