Maksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) örgütüne yönelik 12 ilde eşzamanlı olarak yapılan operasyonda geçen yıl gözaltına alınan ve tutuklanan haftalık Atılım gazetesi yazarı Hasan Coşar ve Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) üyesi Semra Yalçınkaya tahliye edildi.
Eylül 2006'da tutuklandıktan sonra bir yılı aşkın süreyle dosyasına gizlilik kararı konan ve iki yıldır da cezaevinde tutulan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Coşar ve Yalçınkaya'nın, dün (7 Ekim) görülen duruşmada adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verildi.
Buna göre, Coşar ve Yalçınkaya, yurtdışına çıkamayacak ve 15 günde bir de karakola imza atacak.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, iki kişiyi "silahlı terör örgütü yöneticisi olduğu" iddiasıyla yargılıyor. Coşar ve Yalçınkaya'nın davasına 31 Aralık'ta devam edilecek.
Mahkeme tutuksuz yargılayacak
Müdahil avukatlardan Rahşan Aytaç, müvekkillerinin bu dosyada tutuklu kalan son iki kişi olduğuna vurgu yaparak tahliyelerini talep etti.
Coşar'ın hukuka aykırı şekilde tutuklandığını savunan İHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), 78'liler Vakfı, Ankara Aydın ve Sanatçılar Girişimi ve sanık avukatları, iddianamede, operasyonda ele geçirildiği ileri sürülen bir paragraftan ibaret bilgisayar çıktısında "Hasan Coşar, ESP İç Anadolu Bölge Sorumlusu" ifadesinin tek delil olduğunu açıklamışlardı.
Gaye Operasyonu'nda iki dava daha "gizli dosya"yla
Örgüte yönelik 8 Eylül 2006'da yapılan operasyonlarda tutuklanan Özgür Radyo Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan ve 22 kişinin yargılandığı dava ise yaklaşık 14 ay sonra 26 Ekim 2007 tarihinde başlamıştı.
Yargılananlar arasında Atılım gazetesi yayın yönetmeni İbrahim Çiçek, gazete yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu, eski yayın yönetmeni Ziya Ulusoy ve yazarlardan Bayram Namaz da var.
İddianamede, 296 eylemden sorumlu tutulan 23 sanık için 10,5 yıldan 45 yıla kadar değişen oranlarda toplam üç bin yıla kadar hapis cezaları istendi. Sanıkların bir bölümü, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak" ile suçlanıyor.
"Gaye" operasyonunda Coşar ile aynı gün tutuklananlardan Dayanışma gazetesi editörü Emin Orhan ve üç kişi daha, 10 aydan fazla bir süre hapiste kaldıktan sonra 7 Ağustos 2007'de tahliye olmuştu. (EÖ/EÜ)