"Bizim katıldığımız toplantılarda bir çok şey konuşulur. Ama bunların çok azı basına yansır. Kaldı ki bu kez yansıyan da doğru değil. Mart ayında yapılan toplantıda o konuşma geçti. Ama 'birileri rahatsız olur' diye konuşuldu. MİT değil"
Kültür Bakanlığı Sinema Destek Fonu'nun üç aşamalı olduğunu söyledi Kadri Yurdatap. "Senaryo Desteği, Yapım Öncesi Destek ve Yapım Sonrası Destek.
Kutluğ Ataman'ın projesiyle ilgili konuşma da, bu desteklerin görüşüldüğü Mart ayındaki toplantıda gündeme geldi" dedi.
SESAM Başkanı Kadri Yurtadap konuşla ilgili bianet'in sorularını yanıtladı:
"Kadri bey, MİT'in adının geçtiği proje Kutluğ Ataman'ın "Palto" projesi miydi?
"Evet ama, MİT'in adı geçmedi."
"Kimin adı geçti ki?"
"Bizim o toplantılarda bir çok şey konuşulur. Her konuşulan dışarıya sızmaz. Bu projenin de konuşulduğu destek toplantısı, Mart ayında yapıldı. Komisyona gelen projeler görüüşülüyordu. Komisyon üyelerinden biri, 'Birileri bu projeden rahatsız olur' dedi. Geçen konuşma bu kadar. Direkt MİT'in adı geçmedi."
"'Palto' projesine destek vermediniz ama?"
"Vermedik diye bir şey yok ki. Kutluğ Ataman'ın iki projesi vardı komisyonun değerlendireceği."
"Hangileri vardı?"
"Biri Perihan Mağden'in 'İki Genç Roman'ının sinema filmi, diğeri de 'Palto' idi. İki projeden birini seçtik."
"Neden?"
"Çünkü para azdı. 'İki Genç Kız' Yapım sonrası destek için başvurmuştu. Seçim yapmak durumunda kaldık. Ayrıca 'Palto' Eurimages başta olmak üzere, Avrupa'daki bir çok fondan destek almıştı zaten. Eurimages, Türk Devletinin de para koyduğu bir fon. İki kere destek verilmemesi gerektiğini düşündük ve 'İki Genç Kız' filmine yardım yaptık."
"Palto da, birilerini rahatsız edecek ne vardı ki?"
"Bence hiçbir şey yoktu. Projeyi okudum ben. Kutluğ Ataman ucuz reklam peşinde, yapmasın. İki çocuğun gözüyle anlatılan bir öyküydü. Sakıncalı bir şey yoktu"
"Eskiden MİT' de oluyordu komisyonlarda. Şimdi kimler var?"
"Destek komisyonunda 9 kişi var. 5'i meslek birliğinden. SESAM ( Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği), SATEM ( Sinema ve Televizyon Eserleri Meslek Birliği), Oyuncu Bir, BSB(Belgesel Sinemacılar Birliği) ve TESİYAB (Televizyon ve Sinema Yapımcıları Meslek Birliği). Bakanlığın da atadığı 3 sinemacı. Yücel Çakmaklı, Mehmet Soyarslan ve Hüsamettin Ünlüoğlu. Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünden de bir bürokrat komisyona giriyor. Eskisi gibi devlet ağırlıklı değil, sinema adamı ağırlıklı bir yapı var. Sinema Yasası onu emrediyor."
"Para azdı diyorsunuz, ne kadar para dağıtıldı?"
"Bugüne kadar 11 milyon dağıtıldı. İlk toplantıda beş ikinci toplantıdaysa altı olmak üzere. 40 proje değerlendirildi. Adilane bir dağıtım yapmak istedik. Her projeye bir yardım vermek istedik. Ölçülü dağıtmak gerekiyordu desteği."
"Her katılan projeye vermek zorunluluğunuz yoktu galiba?"
"Yoktu tabii ki. Kişisel görüşüm Ömer Kavur, Tunç Başaran, Memduh Ün ve Atıf Yılmaz gibi hakiki yönetmenlere destek vermekten yanaydı. Ben böyle düşünüyorum diye böyle olmadı tabii ki. Herkesin bir oyu vardı. Sağcı yönetmenlerin projesi de vardı. Onlara da destek verdik ama, onlar yardımı reddettiler. O paralarla film çekilmeyeceğini biliyorlar çünkü."(AD)