Devrimci Karargah soruşturması kapsamında gözaltına alınan şüpheli, emniyet ifadesinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisi olduğunu söyledi.
Akşam gazetesinden Seda Kılıç'ın haberine göre, MİT görevlisi olduğunu söyleyen şüpheli, örgütün Avrupa'daki lideri olduğu öne sürülen Serdar Kaya'nın en yakın adamı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.
Emniyet görevlileri, durumu soruşturma savcısına iletti. Savcının karşısına çıkarılan şüpheli, MİT görevlisi olduğunu ve görevi gereği bu örgütün içinde bulunduğunu ifade etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bilginin doğruluğunu MİT'e sordu. Söz konusu kişinin kendi elemanı olduğunu doğrulayan MİT, gözaltına alınan şüphelinin kurum tarafından görevlendirildiğini anlattı.
MİT Kanunu'nda yapılan değişiklik nedeniyle şüpheli hakkında herhangi bir işlem yapılmadı ve MİT'in isteği üzerine serbest bırakıldı.
Savcılık, şüpheli MİT görevlisi ile ilgili Başbakanlık'tan soruşturma yürütülmesi için izin isteyecek.
KCK soruşturması için çağrılmışlardı
Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) soruşturmasını yürüten savcılık, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski müsteşar Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in de aralarında bulunduğu beş MİT mensubunu 8 Şubat'ta ifadeye çağırmıştı.
Savcılık daha sonra İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ifade vermeye gitmeyen Taner ve Güneş ile adları açıklanmayan iki MİT görevlisi için de yakalama kararı çıkardı.
Bu girişimin ardından Özel Yetkili Savcı Sadrettin Sarıkaya, MİT soruşturmasından alındı, kanunda yeni bir düzenleme yapıldı.
Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapan Yasa'nın 26. Maddesi'ne göre, MİT mensupları veya Başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenlerin, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması Başbakan'ın iznine bağlı oldu.
Bu kişilerin, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasında da Başbakanın izni aranacak.
Devrimci Karargah'ta yeni iddianame
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmail Tandoğan'ın, son operasyonun ardından 14'ü tutuklu 16 sanığa ilişkin hazırladığı 37 sayfalık iddianamede şu iddialar yer aldı:
16 sanığın, Devrimci Karargah örgütünün yurt dışında bulunan sorumlu düzeydeki mensuplarına bağlı olarak yurt içinde örgütün amaç ve stratejisi doğrultusunda faaliyet gösterdikleri, oluşturulan komite aracılığıyla örgüt adına bombalı eylem gerçekleştirme hazırlığında oldukları, patlayıcı madde bulundurdukları ve bombalı eylem gerçekleştirmek için gerekli eğitimi almak üzere Irak'taki PKK/KCK kamplarında eğitim aldıktan sonra İstanbul'a döndükleri öne sürüldü.
Tutuklu sanıklardan Vedat Yıldız'ın, "örgüt üyesi olmak" 7,5-15 yıl, ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' suçundan da 1-3 yıl olmak üzere toplam 8,5-18 yıl, diğer 15 sanığın da "örgüte üye olmak ve yardım etmek'' suçlarından 7,5-15 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından onaylandı. İddianamenin yollandığı Devrimci Karargah ana davasına bakan 9. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı, 60 sanıklı ana davayla birleştirdi. (AS)