Fotoğraf: AA
Sakarya Hendek'te Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 7 işçinin öldüğü, 128 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davaya Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Davanın bugün (13 Eylül) Ferizli ilçesinde yeni inşa edilen cezaevi kampüsündeki salonda görülen dördüncü duruşmasında tutuklu sanıklar fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun ile Hasan Ali Velioğlu, tutuksuz sanıklar Erşan Öztürk, Asiye Angın,Ali Rıza Ergenç Coşkun, Aslı Bozkurt ve tutuksuz müşteki sanık Ahmet Çağırıcı hazır bulundu.
Duruşma salonuna müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve diğer izleyiciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri uygulanarak alındı.
Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) mahkemeye gelen ve zapta geçirilen cevap yazısında patlamaya ilişkin herhangi bir sabotaj ihbarının olmadığı belirtildi.
19 Mart'ta görülen ikinci duruşmada fabrika sahibi Yaşar Coşkun'un 2008-2009 arasında sabotaj ihbarı yapıldığını iddia etmişti.
"Kürt işçileri sorumlu tutmaya çalışan bir rezillik var"
Sosyal Haklar Derneği üyesi Av. Can Atalay, "Kürt işçileri sorumlu tutmaya çalışan bir rezillik var. Bu dosyada buna ilişkin bir delil yok. Emniyet, Jandarma, MİT 'sabotaj yok' diyor. Bu ülkede kardeşçe yaşamanın altına dinamit koymaya çalışıyorlar ama bu oyun bozulmuştur" dedi.
Sanıkların tanık olarak mahkemeye sunduğu laboratuvarda çalışan bir işçinin kaçak barut üretildiğini söylediğini vurgulayan Av. Can Atalay ise, "7 işçinin, 3 jandarmanın ölümüne neden olan işin bir bölümü kaçak barut üretimi. Buna da mı sağır olacaksınız, buna da mı kör olacaksınız?" diye konuştu.
"Tüm sanıklardan şikayetçiyim"
Müşteki Oktay Tarım, ifadesinde 3 yıldır fabrikanın fitil bölümünde çalıştığını belirterek, "Olay sırasında fabrikadaydım, 1 hafta kulağım duymadı. Tüm sanıklardan şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum. Fitil bölümünde çalışırken yanmaz kıyafet veriyorlardı ama bez parçasından ne olacak" dedi.
"Hiçbir önlem alınmamış"
Avukat Evren İşler ise, Yargıtay'ın tarif ettiği üretim zorlamasının tüm unsurlarının patlamanın yaşandığı fabrikada mevcut olduğuna dikkat çekerek, "Kişisel koruyucu ekipmanlar da dahil hiçbir önlem alınmamış. Ötesi, Yargıtay diyor ki, 'mevzuat işverene asgari önlemi söyler. işverenin ihtiyacı tespit etmesi ve gereğini yapması gerekir.' Bunların sağlanamadığı da çok açık. Acil durum eylem planı dahi yok. İşçiler patlamadan sonra fındıklıklara kaçmak zorunda kalıyor. En başta bir risk analizi yok" diye konuştu.
Av. İşler, "Daha olay günü bilgisayarların fabrikadan nasıl çıkarıldığını biliyoruz. Hatta sanık bunu İçişleri Bakanlığı talimatıyla yaptıklarını söyledi. Tahliye olmaları halinde nasıl bir delil karartma ile karşı karşıya kalacağımız tahmin etmek zor değil" dedi.
Sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti davayı 25 Ekim 2021 saat 10.00'a erteledi.
"Parası olanlar bu davayı kazanamayacak"
Duruşma sonrası açıklama yapan patlamada yakınlarını kaybedenlerden Hatun Tepeçınar ise, "Paralarına güveniyorlar. Ama bu parayla olmayacak. O zenginler o parası olanlar bu davayı kazanamayacak. Bu dava toprağa gömülen parça parça olan işçilerimizin davası. Sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.
Hendek katliam Davası sonrası konuşan Hatun Tepeçınar:
— Sosyal Haklar Derneği (@sosyalhaklar) September 13, 2021
"Paralarına güveniyorlar. Ama bu parayla olmayacak. O zenginler o parası olanlar bu davayı kazanamayacak. Bu dava toprağa gömülen parça parça olan işçilerimizin davası. Sonuna kadar takipçisi olacağız." #HendekeSesVer pic.twitter.com/1i5thBqcma
Ne olmuştu?Sakarya Hendek’te 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de saat bir patlama yaşandı, patlama çevre şehirlerden de hissedildi. Faciada 7 kişi hayatını kaybetti, 127 kişi de yaralandı. Patlamaya ilişkin daha sonra gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı fezlekeyi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı da aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında 27 sayfalık iddianame hazırladı. İddianamede, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Tutuklu yardılanan iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt ikinci duruşmada kontrolle tahliye edildi. Üçüncü duruşmada tahliye edilen sorumlu müdür Asiye Angın ve ustabaşı Erşan Öztürk, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve bazı müşteki avukatlarının itiraz üzerine tutuklanmış, bu sanıkların avukatlarının tekrar itirazı üzerine ise tahliye edilmişti. |
TIKLAYIN - Fabrika sahipleri hakkında tutukluluğa devam kararı
TIKLAYIN - Yaşar Coşkun'dan "Her gün iş kazası oluyor" savunması
TIKLAYIN - Fabrika patronu yine 'Mağdurum' savunması yaptı
TIKLAYIN - "Denetimler önceden haber veriliyordu"
TIKLAYIN - "Yaşar Coşkun mağdursa biz neyiz?"
(KÖ)