Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) dün gece sunduğu teklifte, MİT belgelerinin gazete, TV ya da internette yayınlanması halinde, sadece gazeteci ya da sorumlu müdüre değil, yayın kuruluşu sahibine de hapis cezası geliyor.
Yasa değişikliğiyle, MİT'e, tüm kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ve finans kuruluşlarından, mahkemelerden istediği tüm bilgi ve belgeleri de alma imkanı tanınıyor.
“Görev gereği” ise suç değil
15 maddelik kanun teklifinde, Hürriyet gazetesinin haberine göre, şu değişiklikler yer alıyor:
* MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir.
* Savcılar, MİT "görev gereği yaptılar" dediğinde, MİT mensuplarına karşı soruşturma açamayacak:
“Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT ile temasa geçerler. Konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmaz ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmaz.”
Her belgeye ulaşım imkanı
* MİT, tüm kamu kurumları ve bankalardan istediği her türlü belge/bilgiyi alabilecek:
“Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzelkişiler ve tüzelkişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilir, bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilir ve bunlarla irtibat kurabilir. Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamazlar.”
* MİT mahkemelerden de belli suçlara ilişkin soruşturmalarda, her türlü belge ve bilgiyi talep edip, alabilecek: “5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dört, Beş, Altı ve Yedinci bölümlerinde yer alan suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişebilir, bunlardan örnek alabilir.”
İzleme-dinleme yetkisi
* MİT, her türlü elektronik dinleme ve izlemeyi yapabilecek: Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilir.”
MİT belgelerine koruma
* MİT belgesi yayınlandığında, sadece gazeteci ve editör değil, medya patronu da en az üç yılla yargılanacak:
“Milli İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden, tahrip eden veya geçici de olsa tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.”
“Birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.”
Soruşturma güvencesi
* MİT Müsteşarı hakkında aynı konudan ikinci soruşturma açılamayacak.
* Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin ihbar veya şikayette MİT ile temasa geçecek. Konunun MİT’in görev ve faaliyeti olduğu anlaşılırsa adli işlem yapılamayacak.
* İsimsiz, imzasız, adressiz ya da takma adla yapılan ihbarlar savcılarca işleme konulamayacak. MİT mensuplarının yargılamalarında HSYK’nın belirleyeceği Ankara ağır ceza mahkemesi yetkili olacak. Ancak MİT Müsteşarı Yargıtay’da yargılanacak.
Siber istihbarat
MİT’in görevlerinde de değişiklikler öngörülüyor:
* Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek ve analiz etmek. (AS)