Libya’da yaşamını yitirdikten sonra Manisa’da toprağa verilen MİT görevlisinin cenazesiyle ilgili haberler nedeniyle yedisi gazeteci sekiz kişi hakkında dava açıldı.
Soruşturma kapsamında Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv muhabiri Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel tutuklanmıştı.
Yurtdışında bulunan BirGün Gazetesi yazarı Erk Acarer, ile CHP Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi E.E. de soruşturmaya dahil edilmişti.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, iddianamede şüphelilerin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 329/1. maddesi ve Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 27. maddesi gereğince cezalandırılmaları istendi.
MİT Kanunu 27. madde: "Millî İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan ve bunları yok eden kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir. MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. Birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması hâlinde; 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununun 11 inci maddesi ile 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddeleri hükümlerine göre sorumlulukları belirlenenler ile bunları yayanlar hakkında üç yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası verilir." |
Ersöz: Bir koyundan iki post çıkarma çabası
Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun avukatı Hüseyin Ersöz, Odatv’ye şunları dedi:
“Savcılık kaynaklarına dayanan habere göre Barış'lar hakkındaki iddianame hem MİT Kanununa Muhalefetten hem de TCK'nın 329. Maddesinden açılmış. Bu ‘bir koyundan iki post çıkarma’ çabasıdır.
“Hukukun evrensel ilkesi, tek fiilden iki suçlamanın yapılamayacağını söyler. Savcıların bunu bilmemesi mümkün değil. Zira bu Hukuka Giriş dersinin konusudur.
“Davayı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açma gayretinin yansıması”
“Diğer yandan bu hukuka aykırı yaklaşımın davayı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açma gayretinin yansıması olduğu açık.
“Eğer dava sadece MİT Kanununa Muhalefetten açılsaydı, yargılamayı yapacak mahkeme de Asliye Ceza Mahkemesi olacaktı.
“Ancak Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi Kararları yok sayılarak TCK'nın 329. Maddesinden de açılan dava, yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini sağlayacak.
“Basın özgürlüğüne düşürülen, telafisi mümkün olmayacak kara leke”
“Mahkemenin iddianameyi kabulü ile ayrıntıları öğreneceğiz ama bir kez daha ifade edelim ki, 3 satırlık haberden koparılmaya çalışılan fırtına ülkedeki Basın özgürlüğüne düşürülen ve de telafisi mümkün olmayacak kara bir leke haline geldi.
“Suçlamaların dayanaksızlığı karşısında, Mahkemenin hukuka uygun davranması halinde tutuklu gazetecileri serbest bırakması kaçınılmaz olacaktır. Ama ‘kişiye özel’ Kanun yapılması da dahil bugüne kadar yaşadıklarımız yine de temkinli hareket etmemizi zorunlu kılıyor.”
Ne olmuştu?Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu İstanbul’daki evinden, Hülya Kılınç ise Manisa’daki evinden 4 Mart sabaha karşı gözaltına alındı. Hülya Kılınç soruşturma nedeniyle İstanbul’a getirildi. Terkoğlu ve Kılınç, aynı günün akşamında İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. 5 Mart’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Odatv’ye erişim engeli getirildiğini açıkladı. 5 Mart Perşembe günü aynı soruşturma çerçevesinde ifadeye çağrılan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da 6 Mart’ta tutuklandı. Aynı gün Yeni Yaşam gazetesi genel yayın yönetmeni Ferhat Çelik ve yazı işleri müdürü Aydın Keser aynı soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Bir sonraki gün, 7 Mart Cumartesi günü Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın itirazı üstüne Ferhat Çelik, Aydın Keser ve Murat Ağırel, 8 Mart Pazar günü çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklandı. |
(EKN)