Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu'nda değişiklik içeren yasa teklifini dokuz saat süren bir toplantının ardından kabul etti. Düzenlemenin en geç perşembe günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.
Komisyondan geçen teklif yasalaşırsa, MİT mensuplarının veya özel bir görevi gerçekleştirmek üzere Başbakan'ın görevlendirdiği kişilerin aleyhinde; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında suç işledikleri iddiasıyla açılacak soruşturmalar Başbakan'ın iznine bağlı olacak.
Adalet Komisyonu'nda verilen bir önergeyle teklife bir de geçici madde eklendi. Buna göre, devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da Başbakan'ın izni gerekecek.
MİT Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik öngören teklifi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Isparta Milletvekili Recep Özel hazırladı.
Kişiye özel eleştirisi
Muhalefet partileri düzenlemenin kişiye özel olduğu gerekçesiyle teklifin yasalaşmasına karşı çıkıyor. Kişiye özel vurgusu MİT Müsteşarı Hakan Fidan kastedilerek yapılıyor.
Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve eski MİT Müsteşarı Emre Taner İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) soruşturması kapsamında ifadeye çağrılmıştı.
Savcılık daha sonra İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ifade vermeye gitmeyen Taner ve Güneş ile adları açıklanmayan iki MİT görevlisi için de yakalama kararı çıkartmıştı.
Eğer teklif bu haliyle yasalaşırsa MİT Müsteşarı Fidan ve ifadeye çağrılan diğer MİT görevlilerinin yargılanabilmesi için Başbakan Erdoğan'ın izni gerekecek. (YY)