Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve dört MİT mensubu hakkında başlatılan soruşturma durduruldu.
Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile iki MİT personeli hakkındaki soruşturma dosyası yeni yasa gereği, soruşturma izni talebi ile Başbakanlığa gönderilecek. İzin çıkmazsa soruşturma sona erecek.
İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 103/2 maddesi gereğince dört MİT'çi hakkındaki yakalama kararını kaldırdı.
MİT Müsteşarı Fidan'ın Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) sorşturması kapsamında ifadeye çağrılma kararı da geri alınacak.
Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 17 Şubat'ta Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.
MİT mensuplarını ifadeye çağıran Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, Özel Yetkili Başsavcı Vekili Fikret Seçen tarafından soruşturmadan el çektirilmişti.
Seçen, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanacak "izin dosyasını" Başbakanlığa gönderecek.
Yeni yasaya göre, MİT mensupları veya Başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler hakkında, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı soruşturma yapılması Başbakan'ın iznine bağlı.
Bu kişiler hakkında özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla soruşturma yapılmasında da Başbakan izni aranacak.
Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden soruşturma ve davalarda da Başbakanın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak.
"Seçilmişleri atanmışlara kul etmeyiz"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı ilk açıklamada, "Seçilmişleri atanmışlara kul etmeyiz" dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul İl Gençlik Kongresi'ne telekonferans ile katılan Erdoğan, "Yargı, emniyet, asker ve istihbarat dahil tüm kurumlar uyum içinde çalışıyor" diye konuştu.
"Demokraside, yasamanın yürütmenin yargının yetkileri ve sınırları belli. Sınırları aşan her türlü girişim, yetki gaspıdır, millet iradesinin çiğnenmesidir. Gücünü milletten almayan, milletle aynı yöne aynı istikamete bakmayan her girişim millet nezdinde Anayasa ve yasalar nezdinde gayrimeşrudur. Biz bu ülkede gayrimeşruluğa izin vermeyiz. Hiç bir zaman seçilmişleri atanmışlara kul etmeyiz."
"Bu ülkenin tüm kurumları tarihte hiç görülmedik ölçüde uyum ve motivasyon içinde görevlerini yapıyorlar. Yargı, emniyet, asker, istihbarat tam bir koordinasyon içinde."
Erdoğan, "Ne devletin kurumları arasında ne de bu milletin evlatları arasında bir çatışma bir husumet bir anlaşmazlık yoktur ve olamaz. Bu ülkenin aydınlarını, yazarlarını, medyasını, siyasetçilerini daha sağduyulu ve daha sorumlu davranmaya davet ediyorum" dedi. (AS)