PTT (Posta ve Telgraf Teşkilatı) tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yıl dönümümde "Çocuk Oyunları" konulu anma pulu 2019 yılı Pul Emisyon Programı kapsamında bugün tedavüle sunuldu.
Posta pulunun yer aldığı portföy içerisinde; saklambaç, seksek ve misket oyunlarına yer verilerek hazırlanan 2 TL değerindeki üç anma pulu ve 7,50 TL değerindeki ilk gün zarfı PTT'lerde, PTT'ye ait www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa sunulacak.
"Değişen dünya koşullarında televizyon, bilgisayar oyunları ve hazır oyuncaklar sebebiyle dış mekânlarda oynanan çocuk oyunları giderek yok olmaktadır" denilen PTT açıklamasında, çocuk oyunlarını şöyle tarif ediyor:
"Sokak oyunları çocuğun tutma, çekme, itme, denge ve koordinasyon gibi fiziksel gelişimine fayda sağlamaktadır.
"Çocuğun kendini ve etrafını tanımasına, çevresiyle iletişim kurmasına, işbirliği, paylaşma, yardımlaşma, bekleme, problem çözme, kurallara uyma, sorumluluk alma gibi kavramları pekiştirmesine yardımcı olur."
Pullarda yer alan sokak oyunları şunlar:
Saklambaç
Oyuna başlamadan önce oyunculardan biri ebe seçilir. Ebe ağaç, duvar gibi bir yerde gözlerini kapatıp belirlenen sayıya kadar sesli sayarken diğer oyuncular saklanırlar. Ebe saymayı bitirince gözünü açar ve diğer oyuncuları bulmaya çalışır. Diğer oyuncular ise ebe kalenin başından ayrıldığını görünce ebenin saydığı yere "sobe" diyerek ebeler. Ebeleyen kişiler ebe olmaz. Ebe diğer oyuncuları aramaya devam eder. Eğer ebe bir kişiyi görüp adını yanlış söylerse diğer oyuncular saklandığı yerden çıkar ve "çanak çömlek patladı" diye bağırırlar. Ve ebe olan oyuncu yeniden ebe olur.
Seksek
Belirlenen bir yere seksek şeması çizilir. Oyuncu, elindeki yassı taşı bir numaralı kutucuğun içine atmaya çalışır ve oyun başlar. Daha sonra oyuncu tek ayağı üzerinde durarak, birinci kutucuğun üzerinden atlar. Tek kareli olan alanlar tek ayak üzerinde sekerek geçilirken, iki karenin yan yana olduğu bölümlere iki ayak ile basılır. Oyuncu son bölüme varana kadar seke seke gider. Son bölüme varıldığında ise aynı şekilde geri döner. Ardından taşı ikinci kutucuğa atarak aynı şekilde ilerler. Oyuncu taşı kutucuğun içine denk getiremez veya sekerken çizgilere basarsa oyun hakkı diğer oyuncaya geçer.
Misket
Baş, üçgen, kuyu gibi farklı misket oyunları vardır. Oyunların amacı genellikle eldeki bir misketle diğer misketleri vurmaktır. Baş oyununda öncelikle oyuncu sayısı ve kaç misket için oynanacağı kararlaştırılır. Belirlenen misket sayısı kadar her oyuncu misket verir ve misketler yere düz bir biçimde sıralanır. Dizilen misketlere paralel düz bir çizgi çizilir. Oyuncular belirli bir uzaklıktan çizgiye doğru sırayla birer misket atar. Misketini çizgiye en yakın olan misket sahibi oyuna başlar. Atışa geçmeden önce çizginin sağına veya soluna ve kaçıncı miskette atış yapacağını söyler. Örneğin; dizilen misketlerden sağdan ikinci miskete atış yapacağını söyleyen oyuncu atışını isabet ettirirse sağdan ikinci sırada yer alan misket ile birlikte sağdaki diğer bütün misketleri alır. Böylelikle yerdeki misketler tükenene kadar oyuncular atışlarını yaparlar.
(AÖ)