Mısır'ın eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Şubat ayında devrilmesinden sonra, genel seçimler başladı.
Güvenlik sebebiyle farklı tarihlerde yapılacak olan seçimlerin ilk turu Kahire başta olmak üzere birkaç kentte dün (28 Kasım) gerçekleşti. Diğer bölgelerde ise 14-15 Aralık 2011 ve 3 Ocak 2012 tarihinde yapılacak.
Yoğun güvenlik önlemleri alınan seçimlerde oy pusulalarının ve mürekkebin yetersizliği ile sandık başında uzayan kuyruklar yaşandı.
10 bin yargı mensubu ve 8 bin gözlemcinin izleyeceği seçimlerde 36 partiden 6 bin adayın 3809'u halk meclisi için yarışacak. 84 milyon nüfuslu Mısır'da 50 milyon kişi oy kullanacak. Seçim sonuçları 13 Ocak'ta açıklanacak.
Halk 29 Ocak 2012 tarihinde parlamento üst kurulu için tekrar sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de haziran sonu gibi yapılacağı tahmin ediliyor.
Resimli oy pusulaları
Mısır'da okuma yazma oranlarının düşük olması sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu, oy pusulalarına her adaya ait farklı semboller ekledi. Elbise, muz, roket, tank gibi sembollerin kullanılması tartışmalara da yol açtı.
Seçimlerin favori ismi olarak görülen Müslüman Kardeşler'in sembolü ise terazi olarak belirlendi.
Kadınlardan yoğun ilgi
Seçimlere kadınların ilgisi de yoğundu. Fransız Haber Ajansı'na (AFP) konuşan bir kadın seçmen, eskiden oy kullanmanın saçma olduğunu, çünkü dikkate bile alınmadıklarını belirtti. Ajans Press'e (AP) konuşan başka bir kadın seçmen ise, özgürlük için oy verdiklerini, eskiden esaret altında olduklarını şimdi ise özgürlük ve adalet istediklerini dile getirdi.
Mısır'da seçim sistemi
Mısır'da aşamalı seçim sistemi uygulanıyor. Seçimler üç seçim bölgesinde üç farklı zaman diliminde yapılıyor.
Önce delegeler seçilecek, daha sonra onların verdikleri oylar ile parlemento kurulacak. Meclisteki milletvekillerinin yüzde 10'unu Askeri Konsey belirleyecek.
Seçimler üç tur halinde ve farklı günlerde yapılacak. Dünkü seçimler parlamento alt kurul için yapılırken bir sonraki tur ile parlamento üst kurulu belirlenecek.
Seçime toplamda 50 parti katılıyor. Milletvekillerinin üçte ikisi parti listelerinden, 6 bini de bağımsız aday olarak halk meclisi için yarışıyor.
Meclise girecek milletvekillerinin yüzde 50'si serbest meslek, diğer yüzde 50'si ise çiftçi veya işçilerden oluşacak. Bunun için seçim sonuçlarının ardından adayların mesleklerine göre listelerde düzeltmeler yapılacak.(EA/ÇT)