Mübarek'in ardından düzenlenen seçimlerde, Mısırlı kadınlar hem aday hem seçmen olarak sokaklarda.
Geçen sene kabul edilen yasayla, seçimlere cinsiyet kotası getirildi. Buna göre yeni parlamentoda 64 kadın vekil olacak.
Seçimlere katılan 6000 adayın 380'i kadın. 2005 seçimlerinde sadece dört kadının seçildiği Mısır'da yeni yasayla siyasette kadın temsilinde yüzde 1500'lük bir artış olacak ve parlamentonun yüzde 12'sini kadınlar oluşturacak.
Dolayısıyla Kahire'de çok sayıda kadın, oy vermek için büyük bir kararlılıkla saatlerce sıra bekliyor.
Yerel bir gönüllü olan Rawya Gamal, Al Arabiya'ya kadınların bu kararlılığının çok önemli bir adım olduğunu söylüyor.
"Bu kadar çok sayıda kadının oy vermek için yedi-sekiz saat sırada beklediğini görmek çok önemli. Sandık başında yaşanılan sorunlar arttıkça ve buna karşılık kadınlar burada bekledikçe, buraya gelip kararlılıkla oy vermek için bekleyen insanların sayısı artıyor.
"Demin bir polis memuruyla konuştum, 13 senedir seçimlerde gözlemcilik yaptığını ama şimdiye kadar bu kadar çok kadını hiç görmediğini söyledi."
"Kota tek başına yetmez"
Yeni yasayla gelen cinsiyet kotası, 29 valilikten 26'sında kadınlara iki tane daha yer veriyor. Kahire, İskenderiye gibi büyük şehirlerden seçimlere katılan kadınlar ise parlamentoda dört yeni koltuk sahibi olacak.
Ancak seçim kampanyalarının sadece iki hafta sürmesine izin verilen Mısır seçim sisteminde, özellikle seçimlere ilk kez katılan ve büyük partilerden bağımsız kadın adayların kendilerini halka tanıtması için yeterli zamanları yok.
Al Jazeera'ya konuşan Reform ve Kalkınma Partisi adayı Amira el-Asar, cinsiyet kotasının en iyi yanının artık Mısırlı kadınların sadece ailenin parçası, eş rolünde olmadığının tanınması olduğunu söylüyor.
32 yaşındaki Asar evlenmemiş ve çocuğu yok. Ailesinin siyasi çabalarını desteklediğini ama kendisini riske attığını düşündüklerini söylüyor.
Nazra Feminist Çalışmalar Merkezi müdürü Mozn Hassan, kota sisteminin seçimlerdeki kadın sayısını arttırdığını, ancak parlementoya seçilecek kadınların "kadın düşmanı kadınlardan oluşmasından" korktuğunu söyledi.
"Parlamentoda yer almaları, toplumun onların siyasal ağırlıklarını kabul edeceğini garanti etmiyor maalesef. Mısır'da kadınlar korumacı bir sistemin içinde varoluyorlar. Kota sistemi Mısır'ın demokratikleştiği mesajını veriyor ama sorunları görmezden geliyor."(ÇT)
*Al Jazeera'nın kadın seçmenlerle ilgili videosu için tıklayın.