Yüzlerce Mısırlı, Salı gününden beri, çeşitli valilikler ve fırınların önünde buluşarak hükümetin gerçekleştirdiği ekmek sübvansiyonu kesintisini protesto ediyor.
Kahire, İskenderiye, Minya ve Desouk gibi işçi sınıfı bölgelerinde buluşan yüzlerce kişi yeni karara tepki gösteriyor.
Her fırına 500 ekmek
Ekmeğin karne ile verildiği ülkede, yeni yönetmelikler, her fırına sadece 500 sübvansiyonlu ekmek dağıtma izni veriyor. Bu figür daha önce bin ile 4 bin arasında idi.
Böylece, yeni yönetmelikle birlikte, bir kişinin alabileceği somun ekmek sayısı beşten üçe düşmüş oldu.
Yeni kural ile birlikte vatandaşlar artık kağıt belgeler değil plastik akıllı kartları göstermek zorunda ve yoksul nüfusun çoğunun akıllı kartları bulunmuyor.
“Ekmek İstiyoruz”
Sokaklara dökülen halk “ekmek istiyoruz” sloganları ile yürüdü.
Middle East Eye’a konuşan, hükümet bürosu çalışanı Saed, hükümete karşı dava açan protestocular tarafından gazetecilere baskın düzenlendiğini söyledi. Saed, "yaklaşık 100 kadın ve erkek vardı. Onları suçlayamam. Evlerimizde de aynı sorunlarla karşı karşıyayız "dedi.
Reuters’a konuşan İskendiriyeli Cemal Ahmed ise, "fakirlerin yüksek fiyatlardan ölmekte olduğunu başkanın bilmesini isteriz" dedi. Öte yandan İskenderiye Ticaret Odaları'ndaki fırın bölümünün yöneticisi Abdel Aal Darwish, hükümetin bu kesintiye son vermesini söyledi.
Mısır'da, ekmeğe "hayat" denir
In Egypt, bread is called "life" (bread) because the poor depend on it. That's why when it is threatened there is revolt.
— Khaled Diab (@DiabolicalIdea) March 7, 2017
#انتفاضة_التموين
Kesinti Twitter’da da tartışıldı. #انتفاضة_التموين Ekmek Ayaklanması sosyal medyada en çok tartışılan başlık oldu.
Mısırlı yazar Halid Diab Çarşamba günü “Mısır'da, ekmeğe ‘hayat’ denir, çünkü yoksullar ekmeğe bağlıdır. İşte bu yüzden tehdit edildiği zaman ayaklanırız”tweetini attı. Bir diğer eylemci ise tweetinde “1977’yi hatırlayın” dedi.
Darbeden sonra hükümete en büyük tepki
Mısır'da ekmek nüfusun temel besin kaynaklarından biri ve devlet tarafından sübvanse ediliyor. Tahılın ithal edildiği ve ekmek tüketiminin yüksek olduğu Mısır'da 70 milyon kişi karne ile ekmek alıyor.
1977 yılında, IMF kriterlerine ulaşmak için yapılan reformlarla birlikte gelen ekonomik kesintilerin ardından ülkenin tarihinde “Ekmek Ayaklanmaları” olarak hatırlanan süreç yaşanmış, 100’e yakın kişi hayatını kaybetmişti. 2008 yılında da fiyatların artması ile birlikte Mübarek rejimine karşı protestolar ve grevler medyana gelmişti.
Bir yandan da bu hafta gerçekleşen protestolar, 2013 yılında darbe ile yönetime gelen Sisi yönetimine karşı son zamanlarda gerçekleştirilen en kitlesel hareket olarak karşımıza çıkıyor.
1977’den bugüne Mısır’ın tarihinde paralellikler görünüyor. Mevcut kesintiler son aylarda 10 milyar sterlinlik bir IMF kredisi sağlamaya yönelik anlaşmanın bir parçası. Mısır poundunun devalüasyonu ile neredeyse para birimi değerinin yarısını kaybetmiş ve hayat gittikçe pahalılaşmaya başlamıştı.
Kesintiler, karneler ve ekmeğin dağıtımdaki eşitsizlik bir yandan da Mısır’daki yapısal sorunlara ayna tutuyor. Reuters, geçen sene yaptığı bir haberde, Mısır’daki fırıncıların özel fırınlara sübvansiyonlu un satarak karaborsadan gelir ettiğini yazmıştı. (BZ/ÇT)
* Mısır’daki sosyal hareketleri takip etmek için Egyptian Chronicles sayfası takip edilebilir.