Mısır'da halk ayaklanmalarını durdurmaya yönelik devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in attığı adımlar, hükümeti kurma görevini Ahmet Şefik'e devretme ve siyasi partilerle işbirliği halinde anayasa ve yasama reformları yapma talimatı da işe yaramadı.
Ayaklanmalar, son bulmadığı gibi İskenderiye, Mensure, Demanhur ve Süveyş kentlerine de sıçradı. Bugün genel grev çağrısında bulunuldu ve eylemciler yarın (1 Şubat) için de ''Milyonların Protestosu''nu ilan ettiler.
Diğer yandan göstericilere orantısız güç kullandıkları gerekçesiyle sokakları orduya bırakması istenen polis meydanlara geri dönüyor. Mübarek ordunun yağmaları durduramadığı gerekçesi ile polisten ayaklanmalara müdahale etmesini istedi.
Eylemlerin yedinci gününü doldurduğu ülkede muhalefetin güçlü kanadı lider Muhammed El Baradey göstericilere seslendi ve ''Değişim yakında.'' dedi.
Eylemlerin Yankısı Uluslararası Basında
Financial Times gazetesi, Mısır'daki eylemlerle ilgili haberi "Arap istisnasına son verilmesinin zamanı geldi" başlığı ile duyururken Batı'nın özgürlüklerini elde etme yolunda Mısırlıları cesaretlendirmesi gerektiğinden bahsetti.
İngiliz Independent ise "Orta Doğu'nun geleceği Kahire'de belirleniyor" yargısına yer verirken editör Sean O'Grady Mısır'daki krizin dünyaya yeni bir petrol krizi doğurabileceği öngörüsünde bulundu.
Guardian ise ''Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'yi ülkeyi terk etmeye ikna edenler generallerdi.'' diye hatırlatıyor ve Mısır'da tüm kilit rolün ordu'da saklı olduğuna dikkat çekiyor.
Amerikan Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı görüşmelere dikkat çeken Daily Telegraph; Mübarek'in kişisel servetinin 30 milyar dolar olduğundan ve 30 yıllık iktidar sahibinin şu ana kadar altı suikast girişiminden sağ çıktığından bahsediyor. (ELK/EÖ)
_____________________________________
Haberi Elvan Kısmet derledi.