Kadın sünneti klitorisin çıkarılmasıyla gerçekleştiriliyor ve kadınlar üzerinde olumsuz psikolojik ve fizyolojik sonuçlar bırakıyor. Ayrıca herhangi bir tıbbi faydası bulunmuyor. Geçtiğimiz ay bu operasyon Mısır'da 12 yaşındaki bir kızın yaşamına mal olmuştu.
Mısır Diyanet İşleri Yüksek Komisyonu tarafından yayımlanan bildiride, "Kadınların ruhunda ve bedenindeki olumsuz etkileri nedeniyle kadın sünneti İslam dininde tamamen yasaklanmıştır" ifadesi yer aldı.
Hıristiyan ve Müslüman kadınları benzer şekillerde etkileyen bu uygulamanın tarihi firavunlar dönemine kadar uzanıyor. Kadın sünneti Mısır'da 1997 yılında yasaklandı ancak doktorların bazı "özel durumlarda" uygulamasına izin verilmişti. Bu yasağın rağmen pek çok kadın yasal olmayan yöntemlere başvurularak sünnet ediliyordu.
Uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle bu yasağın yasalarda da yer bulması gerekiyor. Yasanın parlamentodan geçiş sürecinin milletvekilleri arasında tartışma yaratacağı kesin fakat sonuç olarak geçeceği düşünülüyor.
Kadın sünneti uygulaması
Birleşmiş Milletler (BM) istatistiklerine göre bugün dünyada 130 milyon kadın ve kız çocuğu sünnetli. Her yıl yaklaşık 2 milyon kız çocuğu da sünnet nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Tülin Uygur'un araştırmasına göre kadın sünneti esas olarak, Afrika kıtasının orta şeridinde yer alan 30 Afrika ülkesinde uygulanıyor.
Bu bölgedeki kadınların yüzde 72-99'u, diğer Afrika ülkelerinde ise kadınların yüzde 18-72'si sünnetli. Umman, Yemen, Birleşik Arap Emirliği, Endonezya ve Malezya'nın bazı bölgeleri, Kuzey Irak'ta bazı Kürt bölgeleri sünnet geleneğinin yaşatıldığı yerler.
Kadın sünneti üç farklı şekilde yapılıyor
* Klitorisin tümüyle kesilmesi,
* Klitoris ile birlikte yakın çevresindeki küçük ve bir kısım büyük dudakların kesilmesi,
* Klitoris ile birlikte küçük ve büyük dudakların neredeyse tümüyle kesilmesi, açık yaranın dış çeperlerinin bir araya getirilerek dikilmesi, sadece idrar ve aybaşı kanamasının akabileceği ve ancak küçük parmak genişliğinde olan bir açıklık bırakılması.
Ataerkil düzenin sonucu
Erkeğin kadınların ve doğacak kız çocuklarının cinselliklerini kontrol altına alma hakkını kendinde görmesi temeline dayanan binlerce yıllık kadın sünneti geleneği, kadının erkeğin hakimiyeti altında ve ikincil görülmesinden doğan ve yaşatılan ataerkil düzene dayalı bir gelenek. (GG/EÜ)