Mısır Hükümeti, İsrail ve ABD’nin baskılarının ardından Gazzelilerin önceki gün (23 Ocak) yıkıp geçtiği Refah’taki sınırı yeniden kapatma kararı aldı.
Bölgeye sevk edilen güvenlik güçleri tazyikli su gibi araçlarla Mısır’a geçmek isteyen Filistinlileri geri püskürtmeye çalışıyor. Fakat bölgeden gelen haberlere göre, yarıya yakın bir kısmı yıkılan duvardan Mısır tarafına geçişler tam olarak engellenebilmiş değil.
Duvarın yıkılmasının ardından Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek Gazzelilere müdahale edilmeyeceğini açıklamış, İsrail'se Hamas’ın durumdan istifade ederek Gazze Şeridi’ne silah sokabileceği gerekçesiyle Mısır’dan sınır güvenliğini sağlaması talebinde bulunmuştu. Dün açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da “Bu, uluslararası bir sınır ve korunmalı. Mısırlıların bunun önemini anladığına inanıyorum” demişti.
İnsanlık dışı abluka
İsrail’in geçen hafta, artan roket saldırılarını gerekçe göstererek -zaten sıkı denetim altında tuttuğu- Gazze Şeridi’ni mutlak bir ablukaya almasının ardından bölge petrol, elektrik, gaz, yiyecek ve ilaç gibi tüm insani ihtiyaçlardan mahrum kalmıştı.
Enerji kesintisi nedeniyle karanlığa gömülen şehirlerde ısınma ve içme suyu hizmetleri de aksamış, temel ihtiyaç maddeleri için karaborsa kuyrukları oluşmuştu. Yakıt yokluğu nedeniyle polislerin bisiklet ve atlarla devriye gezdiği Gazze Şeridi’nde hastaneler de yeterli hizmet veremez hale gelmişti.
Bunun üzerine Gazzeliler de bölgenin İsrail’in doğrudan kontrolü altında olmayan tek sınırı olan Refah’taki duvarı havaya uçurarak bu insanlık dışı ablukayı kırmıştı.
Gazze'nin yarısı Mısır'a geçti
Birleşmiş Milletler (BM), sınırın açık olduğu iki günde (23-24 Ocak) bölgedeki 1,5 milyon insanın yarıya yakınının yaşamsal ihtiyaçlarını temin etmek amacıyla Mısır’a geçtiğini tahmin ediyor. (KM/TK)
* Bu haberi Kerem Morgül derledi.