Ekiz, İç Anadolu Bölgesi'nde mısır ekim alanlarının son 4-5 yıl içinde önemli ölçüde arttığını; ancak, mevcut üretimin, 1.5 milyon ton mısır açığı olan Türkiye için yeterli olmadığını söyledi.
Mısır üretimi ve tüketimi
Yabancıların Türkiye'ye güvenle yatırım yapabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin kısa sürede tamamlanacağını belirten Ekiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
* İç Anadolu Bölgesi'nde mısır yetiştirmenin en büyük zorluğu hasat döneminde nem oranının yüksek olmasıydı. Bu sorunu erkenci mısır çeşitleri ekerek belli bir noktaya kadar çektik.
* Mısırdaki nemin depolamada olması gereken seviyeye indirilebilmesi için çok sayıda mısır kurutma tesisi kuruldu. Bugün ülkemizde 3.5-4 milyon ton civarında mısır tüketiliyor.
* Üretimimiz ise 2 milyon tonun biraz üzerindedir. Ortaya, 1.5 milyon ton mısırı ithal etmek zorunda kaldığımız gerçeği çıkıyor. Mısır üretiminde en büyük sıkıntımız yeterince sertifikalı tohumluk olmamasıdır.
Sorunlar TBMM gündeminde
* Bugün burada yapılan hibrit deneme çalışmalarıyla bu sorunu da kısa sürede aşacağımıza inanıyorum.
* Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma ve Uygulama Enstitüsü'nün 700 dekarlık arazisi üzerinde yapılan, aralarında Macaristan'dan getirilenlerin de bulunduğu 17 mısır hibritinin deneme ekimi yapıldı.
* Laboratuar analizlerinden sonra üretiminden olumlu sonuç alınan mısır cinslerine sertifika verilecek. Tarım kesiminde uygulamaya koyulan programların büyük bir bölümü özel sektörü ön plana çıkarmayı amaçlıyor.
* Yabancı yatırımlar konusunda sıkıntı yaşanıyor. Yabancıların da Türkiye'de güvenle yatırım yapabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler TBMM gündemindedir. En kısa zaman içinde gereken düzenlemelerin yapılacak. (BB)