Mısır'da geçtiğimiz salı için muhalif örgütler, topluluklar, sendikalar ve bazı siyasi partiler eylem çağrısında bulundu. Halk sokaklarda ve İçişleri Bakanlığı önünde iktidara karşı durmak için 'devrim'e davet edildi.
200'ü aşkın kişinin ölümüne 2 binden fazlasının da yaralanmasına neden olan bir haftalık kitlesel eylemlerden sonra, bugün de "Milyonların Protestosu" için halka çağrıl yapıldı.
Sesi bir türlü bastırılamayan bu muhalif kadronun başrol oyuncuları arasında 6 Nisan Hareketi, WAFD (İttifak) Partisi, El GHAD (Yarın) Partisi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı eski başkanı Muhammed El Baradey'in kurucusu olduğu Ulusal Değişim Partisi ve Müslüman Kardeşler sayılabilir.
Mısır'daki eylemlerin başrol oyuncuları
6 Nisan Hareketi
* Derneğin kuruluş amacı sanayi yerleşkesi olan Kübra Mahallesindeki işçilerle dayanışma içerisinde olmak ve 6 Nisan'da grev ilanı idi
* Muhalif lider Ulusal Atom Ajansı'nın Başkanı Muhammed El Baradey yanlısı gösteriler düzenliyorlar
* Üyelerinin çoğunun eğitim düzeyi ortalamanın üzerinde
* Talepleri arasında olağanüstü hal yasasının kalkması, asgari ücretin yükseltilmesi ile İçişleri Bakanının istifası var. Nitekim ülke genelindeki protestoları durdurma çabasına giren hükümetin attığı adımlar doğrultusunda içişleri bakanlığı görevine emekli polis Mahmud Vagdi'i göreve getirmek de dâhil oldu.
* Hareket'in örgütlenirken sıklıkla kullandığı araçlar ise Facebook ve Twitter gibi sosyal medya tabanları.
Müslüman Kardeşler
* Ülkedeki en büyük muhalif topluluk ancak resmi arenada yasaklılar.
* Eylemlerin destekçisi olduklarını 27 Ocak'ta açıkladılar.
* Örgütün önde gelen isimlerinden Assam El Aryan aracılığı ile yaptığı açıklamada ise Muhammed El Baradey'i arabulucu olarak bulduğunu ifade ettiler
WAFD Partisi
*Halk tabanında geniş bir desteğe sahip değil
*Parti bir haftasını sekizinci güne gelen eylemlere alenen destek vermedi ancak üyesi olan gençleri protestolara davet etti
* Parti Başkanı Sayid el Badavi ise meclisin feshi , yeni bir ulusal birlik hükümetinin kurulması ve seçimlerin adil bir temsil sistemi ile sağlanması yönündeki taleplerini belirtti
EL GHAD Partisi
* Parti liberal tandansı ile biliniyor.
* Kurucusu Ayman Nur bir önceki devle başkanlığı seçimlerinde Mübarek'ten sonra geldi ve hemen ardından yolsuzluk iddiası ile 3 yıl hapis yattı.
* Ve şimdi Nur eylemin ilk günlerinden beri sokaklarda.
Ulusal Değişim Derneği
* El Baradey tarafından kurulmuş bir 'çatı örgütü'. El Ghad gibi liberal hareket ile Müslüman Kardeşler gibi İslamcı toplulukların temsilcileri birlikte yer alıyorlar. Ayrıca entelektüeller ve kıdemli eylemciler ile Mısır Demokratik Değişim Hareketi'nin üyeleri de derneğin çatısı altında buluşanlar arasında.
*Talepleri arasında olağanüstü halin kaldırılması ve anayasal reformlar var. Ayrıca geçtiğimiz Salı yayımladıkları bildiride iktidarın Mübarek'in oğlu Cemal'in eline geçmesine ve yeni seçilen meclise karşı olduklarını belirttiler.
* Derneğin bazı üyeleri gösterileri organize etmek suçu ile tutuklandı.
*Kurucusu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey Mübarek'e karşı en güçlü muhalif lider olarak gösteriliyor.
Ordu Eylemlere Nasıl Bakıyor?
*Mısır Ordusu halkın eylemlerini 'meşru' olarak gördüğünü ifade ederken bir haftadır süre gelen eylemlerdeki halka yakın duruşu ve sergilediği tavır ile de bunu doğruluyor.
*Ülkenin şiddete sürükleniyor olmasına karşılık Mübarek'e görev bırakma çağrısında bulundu.
*Ordu eylemlerin ilk gününden beri göstericilere karşı güç kullanmadığı gibi bugün gerçekleştirilen Milyonların Protestosu'nda herhangi bir müdahalede bulunmayacağını bildirdi.
Mısırlı Sanatçılar Eylemlerin Neresinde?
Halk Mübarek hükümetine karşı direnişe devam ederken, sanatçılar da eylemcilerden yana. 150 Mısırlı sanatçı, eylemlere destek açıklaması yapan bir bildiri yayınladılar. (ELK/EÖ)