Mısır'da Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçimine iki gün kala genel seçimleri geçersiz ilan ederek meclisi feshetti ve yeniden seçimlere gidilmesi çağrısı yaptı.
Anayasa Mahkemesi seçim yasasının bağımsız adaylıkla ilgili kısmının anayasaya aykırı olduğunu açıklayarak seçimlerin yenilenmesi gerektiğine hükmetti.
İptal edilen seçimlerin ne zaman yapılacağı konusunda ise belirsizlik hakim. Yeni Meclis seçilinceye kadar yasama yetkisi Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nde olacak.
Şefik'in adaylığı
Anayasa Mahkemesi aynı zamanda Ahmet Şefik'in cumhurbaşkanlığı adaylığına da izin verdi. Şefik devrilen eski lider Hüsnü Mübarek'in son başbakanıydı ve adaylığının yasal olup olmadığı uzun süredir tartışılıyordu.
Yüksek Seçim Kurulu 23 Nisan'da 23 cumhurbaşkanı adayının içinden 13'ünün seçimlere katılmasına izin vermişti.
Eski Başbakan Ahmet Şefik de seçime katılacak adaylardan biriydi. Şefik'in adaylığı daha önce Mübarek dönemi yetkililerinin aday olması yasaklandığı için reddedilmişti.
Şefik de bunun üzerine yasaklamayı içeren yasanın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek itiraz etti. İtiraz Yüksek Seçim Kurulu'nca haklı bulundu ve yasa Anayasa Mahkemesi'ne gönderilirken Şefik de yeniden adaylar arasına alındı. Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sekizi bağımsız, beşi siyasi partiler adına 13 aday yarışmış, Şefik en fazla oy alan ikinci aday olarak ikinci tura kalmıştı.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 16 - 17 Haziran'da yapılacak. İkinci tura Ahmed Şefik ile Müslüman Kardeşler üyesi ve Özgürlük ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi katılıyor.
Yine Tahrir'deler
Anayasa Mahkemesi'nin kararları Mısır'ı kargaşaya sürükledi. Seçimlerden en fazla oyu alarak çıkan Müslüman Kardeşler kararlara tepkili.
Meclisin yüzde 46'sını oluşturan Müslüman Kardeşler yazılı bir açıklamayla, mahkeme kararını eleştirdi ve kararın ülkeyi "Mübarek döneminden daha tehlikeli günlere sürükleyebileceğini" belirtti.
Mahkeme kararını protesto etmek için yüzlerce kişi Tahrir Meydanı'na akın etti. Göstericiler kararları "devrime karşı yapılmış darbe" olarak niteledi.
Ahmet Şefik ise karar sonucunda cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci turuna katılabileceği için gelişmelerden memnun. Şefik'e göre, mahkeme kararlarına saygı duyulmalı.
Gelişmelerin sonrasında Yüksek Askeri Konsey açıklama yaparak seçimlerin planlandığı gibi yapılacağını söyledi ve herkese seçimlere katılma çağrısı yaptı.
Mısır'da 31 yıldır yürürlükte olan ve güvenlik güçlerine şüphelileri gözaltına alma ve özel mahkemelerde yargılama hakkı veren olağanüstü hal uygulaması 1 Haziran'da kaldırılmıştı. (YY)