Mısır’da Al Jazeera televizyon kanalının çalışanı olan üç gazetecinin “kamu güvenliğini tehdit edecek yanıltıcı yayın yapmak ve terör örgütlerine destek vermekten” yeniden yargılandığı davada üç yıl hapis cezasına çarptırılmasına ifade özgürlüğü savunucusu örgütler tepki gösterdi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda kararı" utanç verici" olarak değerlendirdi.
Karar duruşması
29 Ağustos'ta görülen duruşmada Mısır asıllı Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi, Avustralya vatandaşı Peter Greste ve Mısır vatandaşı Bahir Muhammed’in yargılandığı davada Yargıç Hasan Ferid, Fehmi, Greste ve Muhammed’in “gazeteci olarak kayıtlı olmadıklarını”, “lisanssız bir şekilde yayın yaptıklarını” söyledi.
Fehmi, Muhammed ve avukatları Amal Clooney’nin katıldığı duruşmada sanık gazetecilerden sınırdışı edilen Greste’nin adı okundu.
Greste gıyabında karar
Al Jazeera'ye konuşan Greste, Mısır yargısını kınayarak, gıyabında verilen kararla ilgili kendisine yönelik suçlamaları kanıtlayan herhangi bir delil olmadığını belirterek suçsuz olduğunu yineledi.
Karar duruşması daha önce iki defa ertelenmişti.
Gazeteci örgütleri: Karar utanç verici
İfade ve basın özgürlüğü savunucusu örgütler RSF ve IPI yanı sıra ABD ve Birleşmiş Milletler’den (BM) de yapılan açıklamalarla karara tepki gösterildi.
RSF Genel Sekteri Christophe Deloire kararı” utanç verici” olarak değerlendirdi.
Deloire açıklamasında şu ifadelerde bulundu:
“Bilmeyenler için açıklayayım, iğrenç derece adaletsiz yargılama Mısır’da basın özgürlüğünün tanınmadığının küstahça bir göstergesidir. Cumhurbaşkanı Sisi, terörle mücadele adı altında otoriter faaliyetlerine meşruiyet kazandıramaz.”
IPI Savunma ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis de açıklamasında “Bu kararla gazetecilere devletin, hoşuna gitmeyen haber yapanları keyfi şekilde yargılayıp hapsedebildiği mesajı iletilirken, dünyaya da Mısır yöneticilerinin demokratik değerlere ve hukukun üstünlüğüne ne kadar az saygı duyduğu mesajı iletilmiş oldu.” Dedi.
Ellis de kararı “utanç verici” olarak değerlendirdi. Ellis meslektaşları ile dayanışma içinde olduklarını belirterek Mısır hükümetinden gazetecilerin derhal serbest bırakılmalarını istedi.
ABD ve BM’den açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığı da karar üzerine yaptığı yazılı açıklamada “derin şekilde hayal kırıklığı duyduklarını” belirterek, Mısır’a ülkenin “istikrarı ve kalkınması için gerekli olan ifade özgürlüğünün altını oyan bu kararın düzeltilmesi için tüm gerekli adımları atması” çağrısı yapıldı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da kararı “derin üzüntü” ile karşıladıklarını belirtti.
Ne olmuştu?
Mısır’da darbenin ardından protestoları takip eden Peter Greste, Muhammed ve Fehmi 29 Aralık 2013’te tutuklanmıştı. Gazeteciler “yalan haber yapmak” suçlamasıyla 7 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.
1 Ocak 2015’te hapis cezalarının bozulmasının ardından Greste, Sisi'nin onayıyla cezaevinden çıkarak Mısır’ı terk etmiş, ülkesi Avustralya’ya dönmüştü. Fehmi de yabancı ülke vatandaşı olan tutuklu ve hükümlülerin, kendi ülkelerinde yargılanmayı veya hapis cezasını orada çekmeyi talep hakkına başvurarak Mısır vatandaşlığından çıkmıştı. Fehmi, Muhammed ile birlikte kefaletle serbest bırakılmıştı.
Greste 400, Fehmi ve Muhammed 411 gün hapis kalmışlardı. (EA)
Bu haberde Al Jazeera’den yararlandık.