Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi, önce Twitter’dan açıklama yaptı sonra da televizyondan halka seslendi.
Mursi resmi hesabından attığı tweet’inde, ordunun ültimatomunu geri çekmesini istedi, “içten ve dıştan hiçbir kuvvetin baskısına boyun eğmeyeceğini” söyledi.
45 dakikalık televizyon konuşmasında da "Meşruiyetimi korumak için canımı vermeye hazırım" dedi.
"Bazı hatalar yaptım, farkındayım" diyen Mursi, ülkedeki krizden eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek döneminden kalma isimleri ve dış güçleri sorumlu tuttu.
Bloomberg haber sitesi, muhalif bloktan Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin sözcüsü olan Halid Davud’un bu sözlere karşılık verdiği cevabı yazdı. Davud, Mursi’ye, “Halkın isteğine rağmen istifasını ilan etmiyor. İnatla ülkeyi iç savaşa taşımaya çalışıyor” dedi.
Müslüman Kardeşler’in sözcüsü Gehad El Haddad da Twitter’dan “basın açıklaması” yaptı. Haddad, Mursi’nin istifasını isteyenlere tepki gösterdi ve Müslüman Kardeşler’in Mısır halkıyla anlaşmaya varması gerektiğini yazdı.
Halk meydanlarda
Ülkede çatışmalar sokak aralarında sürerken, başkent Kahire’deki Tahrir başta olmak üzere birçok kent meydanında kitlesel gösteriler de devam ediyor.
BBC’nin Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak verdiği habere göre, dün Kahire Üniversitesi yakınlarında Mursi yandaşlarıyla güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 16 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.
Mısır'da ordunun 48 saat sürelik ültimatomunun dolmasına saatler kaldı, Mursi ise görevi bırakmamakta kararlı.
Muhalifler ve Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler taraftarları da yeşil sopalarıyla başkent sokaklarında. BBC'ye konuşan Mursi yanlısı bazı göstericiler, ölümü dahi göze aldıklarını ama Mursi'yi yalnız bırakmayacaklarını söylüyorlar.
Kabinede toplam altı bakan istifa etti. İstifasını sunanlar arasında Dışişleri Bakanı Kâmil Amr da var. Cumhurbaşkanlığı ve hükümet sözcüleri de istifa etmişti.
BM’den “diyalog çağrısı”
Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları temsilcisi Navi Pillay, Mursi'ye yaptığı çağrıda, "ciddi bir ulusal diyalog başlatılmasını” istedi. Pillay, "demokratik işleyişi zedeleyecek” hiçbir harekete bulunulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. (AS)
* Fotoğraflar: Huffington Post.