* Başkanlık sistemi ile yönetilir. Başkan altı yılda bir halk tarafından seçilir ve hükümeti kurar. On üyesi devlet başkanınca tayin edilen meclisin geri kalan 392 üyesiniyse beş yıllığına halk seçiyor.
* Ülke 11 Eylül 1971'de yürürlüğe giren anayasayla yönetiliyor.
* Mısır'da 1952'de yapılan askeri darbe ile yeni bir politik devir başladı.
* 1952'den sonra bütün başkanlık seçimleri tek adaylı geçti. Seçimler açık oy, gizli sayım usulüyle yapıldığından halkın büyük bir çoğunluğu mevcut sisteme karşı olduğu halde iktidar partisi her seçimde oyların % 90'dan fazlasını alıyor.
* BM, Islâm Konferansı Örgütü (IKÖ), Arap Birliği, Afrika Birliği Örgütü, Uluslararası Para Fonu (IMF), İslâm Kalkınma Bankası gibi uluslar arası örgütlere üyedir.
* Kişi başına milli gelir bakımından Afrika'nın en zengin ülkesidir. Ekonomisi tarım, hayvancılık ve turizme dayanıyor.
* Halkın yaklaşık yüzde 91'ini Araplar oluşturuyor. İkinci önemli etnik unsur nüfusun yüzde 7'sini oluşturan Kiptiler.Kalan nüfusu Avrupalı Hıristiyan etnik unsurlarla, Nubiyali, Beja, Arnavut, Berberi gibi değişik kökenlerden gelen Müslüman etnik unsurlar oluşturuyor.
Mısır'da 1956'dan Günümüze İktidar Sahipliği Yapmış ''Tek'' Adamlar
-Cemal Abdülnasır
* Arap Sosyalist Partisi üyesi olan Abdülnasır'ın görev aralığı 1956 ve 1970 yılları oldu.
* 1956'da tek partili sistemi dayalı anayasayı yürürlüğe koydu.
* Süveyş Kanalını millileştirdi
* İsrail'e karşı militan bir yaklaşım içinde bulundu ve Mısır böylece Orta Doğu problemleri arasına karışmış oldu. Yine İsrail ile 5-10 Haziran 1970 de yaşanan Altı Gün Savaşı Tiran Boğazı'nın İsrail geçişine kapanması üzerine onun döneminde gerçekleşti. İsrail Mısır'ın savaş uçaklarını henüz yerdeyken savaşamaz hale getirdi ve Mısır yenildi.
* Yenilgi üzerine Abdülnasır istifa etti ancak kitlelerin dönmesi uğruna yaptığı gösteriler ardından istifasını geri aldı..
*Görevini kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesiyle terk etti.
-Enver Sedat
* 1970-1981 yılları arasında görev yaptı ve Abdülnasır gibi Arap Sosyalist Partisi'nden.
* Zamanında çok partili sisteme geçiş yaşandı.
* 1978 de ABD aracılığıyla İsrail ile Camp David Sözleşmesini imzaladı. Anlaşma İsrail tarafından ele geçirilen Sina yarımadasını Mısır'a iade ediyor.
* Barış çabalarının sonucu olarak dönemin İsrail Başbakanı Menahem Begin ile birlikte 1979 yılı Nobel Barış Ödülünü aldı.
* 6 Ekim 1981'de Arap-İsrail Savaşı Yıldönümü anma törenleri sırasında bir suikast ile öldürüldü.
-Hüsnü Mübarek
* Hava Kuvvetleri Komutanı iken Sedat'ın öldürülmesi üzerine 14 Ekim 1981 Mısır Devlet Başkanı olarak seçildi.
* Önceki devlet başkanları gibi Arap Sosyalist Partisi değil; Ulusal Demokratik Parti'den.
* 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında yapılan seçimler sonucu başkanlığını pekiştirdi.
* Son seçim dönemi 2005 yılında ilk kez birden fazla kişinin aday olmasıyla cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı.
*1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgali üzerine İsrail ile ilişkileri ılımlı politikalardan uzaklaştırdı. *Son günlerde halkın artan protestoları üzerine ise ''Mısır'ı koruyacağım, ekonomik gelişmeye önem vereceğim'' açıklamalarında bulunarak yeni bir hükümet kurma görevini Ahmet Şefik'e devretme ve siyasi partiler ile işbirliği içerisinde anayasa ve yasama reformları yapma talimatı verdi. (ELK/EÖ)