Mısır'da Cumhurbaşkanı Seçimi mahkeme kararıyla askıya alındı. Ancak karar bir üst mahkeme tarafından bozulabilir.
Kararı alan Kalubiye (Benha) İdare Mahkemesi gerekçe olarak Yüksek Seçim Kurulu'nun yetkilerinin dışına çıktığını ve seçim sürecinde yaşanan idari hataları gösterdi.
Yüksek Seçim Kurulu Hüsnü Mübarek döneminin üst düzey bürokratlarının seçimlere katılmasını yasaklayan kanunu Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti. İdari mahkeme ise seçim kurulunun böyle bir yetkisi olmadığını, kanuna müdahale edemeyeceğini savunuyor.
Eski Başbakan Ahmet Şefik de seçime katılacak adaylardan biriydi. Şefik'in adaylığı daha önce Mübarek dönemi yetkililerinin aday olması yasaklandığı için reddedilmişti.
Şefik de bunun üzerine yasaklamayı içeren yasanın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek itiraz etti. İtiraz Yüksek Seçim Kurulu'nca haklı bulundu ve yasa Anayasa Mahkemesi'ne gönderilirken Şefik de yeniden adaylar arasına alındı.
Ahmet Şefik geçen yıl, Hüsnü Mübarek'i deviren ayaklanma sırasında kısa bir süre başbakanlık yapmıştı.
Adaylar gibi dengeler de karışıyor
Yüksek Seçim Kurulu 23 Nisan'da 23 cumhurbaşkanı adayının içinden 13'ünün seçimlere katılmasına izin vermişti.
Yasaklanan 10 aday arasında Selefiler'in adayı Hazem Salah Ebu İsmail de vardı. Bu gelişmenin ardından Selefiler Müslüman Kardeşler'den ihraç edilen Abdulmunim Ebu El Futuh'u destekleyeceklerini açıklamışlardı.
Askıya alınan seçime Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Müslüman Kardeşler'in adayı olarak Muhammed Mursi de girecekti.
Adaylıkları kabul edilmeyenler arasında Hüsnü Mübarek döneminin istihbarat servisi başkanı Ömer Süleyman, Müslüman Kardeşler'in ilk adayı Hayrat el Şatır da bulunuyor.
Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için 23-24 Mayıs' tarihleri belirlenmişti. (YY)