Mısır'da İnternet günlüğü (blog) aracılığıyla "İslam'a ve Cumhurbaşkanı Hüsnü Mubarek'e hakaret" ettiği gerekçesiyle tutuklanan 24 yaşındaki İnternet kullanıcısı Kareem Amer, iki yıldır hapiste bulunuyor.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2006 yılında dört yıl hapse çarptırılan ve dün (6 Kasım) cezasının yarısını çektiği ifade edilen Amer'in serbest bırakılmasını istedi: "İki yıl yeter!".
Kareem Amer'in özgürlüğü için kampanya
Kareem Amer'in tahliye edilmesi için de bir Koalisyonu http://www.freekareem.org/ sitesi üzerinden kampanya düzenliyor. Grup, Amer'in sözlerine katılmak zorunluluğu bulunmadığını, İnternet yazarının ifade özgürlüğünden yararlanması gerektiğini açıkladı.
www.karam903.blogspot.com adresli blogunda Cumhurbaşkanı Mübarek'in yönetimini ve hukuk öğrenimi gördüğü Sünni El Ezher Üniversitesi'nin işleyişini eleştiren Amer, üniversitede kadın/erkek ayırımı yapıldığını, bazı din görevlilerinin Mübarek'i desteklemeleri yönünde baskı gördüğünü savunmuştu. Bu düşüncelerinden Amer 6 Kasım 2006 tarihinde gözaltına alındı.
Eylül 2007'de cezaevinden yazdığı mektupta Amer, "Bir yıl sonra hala özgürlüğümden yoksunum. Yaşadıklarım bana hiçbir hissin adaletsizlik kadar acı vermediğini gösterdi...Özgürlük düşmanları, baskının simgeleri (...) bilin ki günleriniz sayılı. Gelecek nesillerin şafağı yakın. Gelecek bizim" diyordu.
Mısır "İnternet Düşmanı Ülkeler"den
Avukatına göre Amer gün geçtikçe moral çöküntü içine giriyor ve sağlık durumu da bundan etkileniyor. Amer'in ailesiyse çocuklarının reddettiklerini ve ölüm cezasına çarptırılmasını istediklerini açıkladılar. Bunda ailesinin taciz edilmesinin etkisi olduğunu bildiren RSF, yaptığı yazılı açıklamada, "İki yıl yeter. Artık tahliye edilme vakti geldi" dedi.
Mısır, RSF'nin Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda 173 ülke içerisinde 146. sırada bulunuyor. Bu ülke, RSF'nin "İnternet Düşmanı Ülkeler" listesinde de ter alıyor. Diğer ülkeler, Suudi Arabistan, Belarus, Miyanmar, Çin, Kuzey Kore, Küba, Etiyopiya, İran, Özbekistan, Suriye, Tunus, Türkmenistan, Vietnam ve Zimbabwe. (EÖ)