Fotoğraf: Roberto Shumski, Pexels
Kahire Ceza Mahkemesi Terörle Mücadele Birinci Dairesi, 206 sanıklı davada 27 Haziran’da kararını açıklayarak 10 kişiyi ölüm cezasına, 153 kişiyi de 10 yıl ile müebbet arasında değişen hapis cezalarına mahkum etti.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Amna Guellali, kararın, adalete yapılmış bir hakaret olduğunu açıkladı:
Zorla kaybetmeler, işkence ve idam
“200’ün üzerinde kişi hakkında toplu yargılama yapıldı. Davaya, zorla kaybetmeler ve işkence damga vurdu ve buna çocuklar da dahildi. Mısır yetkilileri, tutukluluk ve yargılama süreci boyunca sanıkların avukatlarına erişimini engelledi. Bazılarının 2016’dan beri ailelerini görmesine izin verilmiyordu. Birçoğu, Akrab ve Tora Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinde, işkence kapsamına giren zalimane ve insanlık dışı koşullarda tutuldu.
“Yetkililer, tüm zorla kaybetme ve işkence iddialarını soruşturmalı ve acilen tutukluların ailelerine, avukatlarına ve yeterli sağlık hizmetlerine erişimine izin vermeli.
“Davada açıkça işlenen adil yargılama ihlalleri göz önüne alındığında, yetkililer kararı bozmalı ve birçoğu Mısır hukukuna aykırı olarak iki yıldan uzun süredir tutuklu yargılanan sanıkların tahliyesini istemelidir. Bu kişiler, uluslararası anlamda tanımlı suçlarla suçlandıkları takdirde, ölüm cezasına başvurulmaksızın adil yargılanmalı.
“10 kişinin, özellikle böylesine haksız bir yargılamanın ardından ölüm cezasına mahkum edilmesi yaşam hakkının ihlalidir.
“Yetkililer derhal ölüm cezası kullanımına erteleme getirmeli ve bu cezayı kaldırmanın ilk adımı olarak ölüm cezaları vermekten kaçınmalıdır.”
Ne olmuştu?
Şubat 2015’te, Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı 200 kişi hakkında “terör, mala zarar verme ve cinayet” dahil çeşitli suçlardan kovuşturma başlattı.
“Hilvan Tugayları Davası” olarak da bilinen dava, Ağustos 2014’te ortaya çıkan ve polise yönelik saldırıların sorumluluğunu üstlenen bir grupla ilgiliydi.
En az dört sanık, tutuklandıkları tarihte 18 yaşın altındaydı. Bu kişiler arasında bulunan Yusuf Samir, Temmuz 2014’te tutuklandığında 16 yaşındaydı ve iki aydan uzun süre zorla kaybedildi.
Uluslararası Af Örgütü, bu süre boyunca Ulusal Güvenlik Ajansı görevlilerinin Samir’e elektrik şokları ve dayakla işkence ettiğini öğrendi. Yeterli sağlık bakımına erişimlerinin engellendiği bildirilen beş sanık cezaevinde öldü. Mahkeme, diğer 43 kişiyi beraat ettirdi.
2021’de en az 356 kişi Mısır mahkemelerince ölüm cezasına mahkum edildi. Bu sayı, Uluslararası Af Örgütü’nün 2021 yılında, Çin hariç tüm dünyada kaydedebildiği en yüksek ölüm cezası sayısıydı.
Açıklamanın İngilizcesine buradan ulaşabilirsiniz.
(AS)