Mısır’daki darbenin ardından Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Ürdün, Fas, Filistin açıklama yaptı.
ABD: Derin endişe duyuyoruz
ABD Başkanı Barack Obama, “Mısır ordusunu, kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye ve Mursi ve destekçilerine yönelik keyif tutuklamalardan kaçınmaya çağırıyorum” dedi.
Obama, yazılı açıklamasında, Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'yi iktardan indirme ve Mısır anayasasını askıya alma kararından "derin endişe duyduklarını" belirtti.
“Mısır Devrimi'nden bu yana söylediğim gibi, ABD, şiddete muhalefet etme, evrensel insan haklarının korunması ve halkın meşru isteklerini karşılayan reformlar dahil bir dizi ana prensibi desteklemektedir.”
“ABD, Mısır'daki çok akışkan durumu takip ediyor ve Mısır'ın geleceğinin nihayetinde sadece Mısır halkı tarafından belirlenebileceğine inanıyoruz. ABD olarak, Mısır'da kalıcı istikrar için en iyi temelin, laik ve dindar, sivil ve asker, tüm tarafların ve tüm siyasi partilerin katılımının olduğu demokratik siyasi sistem olduğuna inanmaya devam ediyoruz.”
BM: Sivil hükümete devredin
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon Mısır'da askeri müdahaleden duyduğu endişeyi dile getirdi ve orduya kontrolü gecikmeden demokratik prensipler doğrultusunda sivil bir hükümete devretme çağrısında bulundu.
Dönüşüm sürecinin hassas bir noktaya geldiğini belirten Ban Ki Moon, "Mısır halkına bu hassas dönemde sükunet, diyalog, itidal ve şiddetten uzak durma" çağrısı yaptı.
“Mısır’da gösterilere katılanlar ‘hayal kırıklıklarını ve meşru kaygılarını’ dile getirdi. Devlet işlerine askerin müdahalesi endişe vericidir. Bu nedenle demokratik prensiplerle uyumlu bir şekilde sivil yönetimin biran önce güçlendirilmesi hayati önemdedir.”
AB: Demokrasiye Dönülmeli
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “acil demokrasi” çağrısı yaptı.
“Tüm taraflardan, anayasanın kabulünü ve parlamento seçimlerini içeren demokratik işleyişe dönmelerini talep ediyorum. Mısır’ın yeni yönetiminin kapsayıcı olacağını umut ediyorum. Tüm şiddet eylemlerini kınıyoruz.”
İngiltere: Durum tehlikeli
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin, Mısır'da demokratik bir sistemde sorunların çözülmesi için askeri müdahale yolunun kullanılmasını desteklemediğini söyledi.
“Durumun tehlikeli olduğu açıktır. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidalli olmaya çağırıyoruz. İngiliz vatandaşlarını Kızıl Deniz'deki tesisler dışında, zorunlu olmadıkça Mısır'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıyoruz.”
“İki buçuk yıl önce Mısır için demokratik bir gelecek fırsatı, halk tarafından kazanıldı. Ama geleceğe baktığımızda tüm tarafları, Mısır'ın demokratik geçişinin yenilenmesi için gerekli olan vizyonu ve liderliği göstermeye ve birlikte çalışma kararlılığı göstermeye çağırıyoruz.”
“Uzun vadede, sadece demokratik süreçler ve onay almış bir hükümet Mısır halkının istediği istikrar ve refahı getirecektir.”
Fransa: Nihayet seçim ilan edildi
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Mısır’daki yüksek gerilimin daha da arttığını belirtti:
“Bir dönüşüm sürecinden sonra nihayet seçim yapılacağı ilan edildi. Barış, bireysel özgürlükler ve demokratik dönüşümün başarılı olması için ve Mısırlıların yeni liderlerini özgürce seçebilmeleri adına bir takvim belirlenmesini umuyoruz.”
Suudi Arabistan: Kutlarız!
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, cumhurbaşkanlığı seçimi yapılana kadar ülkeyi yöneteceği duyurulan Mısır Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur’a tebrik mesajı gönderdi.
“Suudi Arabistan halkı adına, Mısır tarihindeki bu kritik dönemde liderliğinizi kutluyorum. Allah'a, kardeş Mısır halkının hayallerini gerçekleştirebilmeniz yolunda yükünüzü hafifletmesi için dua ediyoruz.”
“Mısır ordusunu da General Abdulfettah el Sisi'nin şahsında tebrik ediyor, ülkeyi nereye çıktığı belli olmayan bu tünelden çıkardıkları için kendilerini kutluyoruz.”
Suriye: İslamı “kullananların” sonu
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, darbeyi “siyasal İslam’ın sonu” olarak tanımladı.
“Mısırlılar Müslüman Kardeşler’in yalanlarını keşfetti. Dünyada İslamı siyasi çıkarları için kullanmaya çalışan herkesin kaderi böyle sonlanacaktır.”
BAE: Ordu, hukukun koruyucusu
Devletin resmi haber ajansı WAM’ın açıklamasına göre, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleir Bakanı Abdullah bin Zeyid el Nahayan, Mısır’daki değişimi mutlulukla karşıladıklarını açıkladı ve Mısır ordusuna övgülerini sundu:
“Mısır’ın muhteşem halkına tam bir güven içindeyiz. Büyük Mısır ordusu, hukuk devletinin koruyucusudur.”
Filistin: İçişlerine karışmayız
Hamas liderlerinden Yahya Musa, “Mısır’ın içişlerine karışmıyoruz. Ordunun yönetime el koyma kararına yorum yapmayacağız" dedi.
Fas: Ulusal birlik korunmalı
Fas Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da "ulusal birliğin korunması" çağrısında bulundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Mısır’daki son gelişmeleri endişe ve dikkatle takip ediyoruz Köklü bir tarihi geçmişe sahip ülkede özgürlük ve demokrasi ilkeleri ışığında halkın meşru isteklerinin karşılanması, güven ve istikrar ortamının sağlanması için ulusal birliğin korunmasına ihtiyaç duyulmaktadır" dendi. (AS)
* Haberi, El Cezire, CNN, Deutsche Welle ve Independent’dan derledik.
* Fotoğraflar: Daily Mail.