TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kapadokya’da bulunan Göreme Vadisinin milli park olmaktan çıkarılmasına dair açıklamalarda bulundu.
Hafta sonu Kültür ve Turizm Bakanı’nın bölgeye yapacağı ziyarete değinen Candan, “Bakan bölgeye gitmişken Carus Otel ve Azeri yatırımları ile yapılan otellerin nasıl yapıldığına dair bilgi versin. Bakan bölgeye gidiyorsa bu Kapadokya için kırmızı alarm çağrısıdır” dedi.
Candan, Göreme’nin milli park statüsünün kaldırılmasına ilişkin oda olarak dava açtıklarını, Kapadokya’nın büyük bir tehdit altında ve talan ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
“Kapadokya’nın canına okudular”
Candan’ın açıklamaları şöyle:
“Bu ziyaret, Kapadokya’nın tahribatı için daha büyük felaketlerin geleceğini göstermektedir. Üst üste alınan kararlarla, Kapadokya büyük bir tehdit altındadır. Bu doğal ve tarihsel coğrafyada yeni paylaşım süreçlerinin başladığını görüyoruz.
“Kapadokya’nın yıllardır canına okudular. Kapadokya’da kaçak yapılaşmalara göz yumdular. Bakan gitmişken, Göreme’ de içinde roma mezarı olan Peri bacasının arkasına bir kazulet olarak dört katlı yapılan Carus Otel hakkında da bilgi versin.
“Alan talan yönetimi mi?”
“Bu otelin yapımında kurulda onaya veren hukukçunun şimdi Kapadokya alan yönetimi komisyonunda yer almasının ne anlama geldiğini de bir açıklasın.
“Bu alan yönetimi mi yoksa alan talan yönetimi mi bunu da açıklasın.
“İmar affından yararlananları açıklayın”
“Mustafa Paşa girişinde yaptırılan Ajwa otel yapımında kaçaklarla ilgili şikayetlerin inşaat süresince, yüksek makamlardan kimin tarafından ‘ellemeyin’ denerek dokunulmazlık oluşturulduğunu, bu otelin sermayesinin ve yatırımcısının kimlere ait olduğunu da açıklayın.
“Yıkım kararı gelmiş bir çok yapının imar affından yararlanarak devam ettiği bilgimiz dahilinde iken, Kapadokya bölgesinde imar affından yararlanan yapıları ve maliklerini de açıklayın.”
Göreme VadisiKuzeyde Kızılırmak, doğuda Yeşilhisar, güneyde Hasan ve Melendiz Dağları, batıda Aksaray ve kuzeybatıda Kırşehir ile sınırlanan Kapadokya bölgesi, Kalkolitik Dönemden beri devamlı yerleşim alanı oldu. Alanın en önemli özelliği, Erciyes Dağı ve Hasan Dağı tüflerinin, rüzgar ve su aşındırması sonucunda oluşan olağanüstü kaya şekilleri ve kışın ılık, yazın serin olan ve bu nedenle her mevsim için uygun iç iklim koşulları taşıyan kayaya oyma mekanlar. Göreme ve çevresinin Millî Park olarak ayrılması ise 1967'de gündeme geldi ve bu yıllarda Millî Parkın uzun devreli gelişim planı yapıldı. Ancak o dönemde yürürlükte bulunan 6831 sayılı yasanın 25.maddesine göre yalnız orman rejimine giren alanlar Milli Park olarak ayrılabileceğinden bu plan uygulamaya konulamadı. 2873 sayılı yasanın 1983 yılında yayınlanması ile birlikte Göreme Tarihi Milli Parkı’nın kuruluş yolu da açıldı ve 30.10.1986 tarih 86/11135 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Milli Parkın ilanı gerçekleşti. |
(TP)